Kultúra

A Csíksomlyói passió Kolozsváron

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá

Augusztus 20-án, a magyar államalapítás és Magyarország fő védőszentje, Szent István király tiszteletének ünnepnapján 19 órától a budapesti Nemzeti Színház és a Zsuráfszky Zoltán által vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passió című előadást mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Vidnyánszky Attila rendezésében.

A Csíksomlyói passió Kolozsváron
A Kolozsvári Állami Színházban lesz látható Vidnyánszky Attila rendezésében a passió
Fotó: Eőri Szabó Zsolt

„A Csíksomlyói passió című előadás a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója, éppen ezért a 2017-es budapesti kőszínházi bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdjük az évadunkat” – mondta Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Felidézte, a 2017-es premiert követően ez az előadás „a pesti kőszínházból »zarándokútra kelt«, és azóta a magyarság szakrális helyszínein adjuk elő minden évben: 2018-ban a csíksomlyói nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt”.

Ebbe a sorba illeszkedik az idei augusztus 20-i előadás, amely a magyar államalapítás ünnepén lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. „A közönség száma és a visszajelzések évről évre megerősítenek bennünket abban, hogy ez az előadás – nem csak számunkra – több mint egy színházi produkció: a hitélmény megújítását szolgálja” – tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Ezt támasztja alá az a kötet is, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia könyvkiadója jelentetett meg a 2018-as csíksomlyói előadásról. Ebben a közreműködők és a színészek tanúságtételei mellett arról az összefogásról is olvashat az érdeklődő, ami a hivatásos művészeket, az előadáshoz csatlakozó, helyi néptáncosokat és a nézőket egyaránt a kereszt alatt való találkozásra hívja.

Tóth Auguszta , a budapesti Nemzeti Színház művésze Szűz Mária szerepében
Tóth Auguszta, a budapesti Nemzeti Színház művésze Mária szerepében
Fotó: Eőry Szabó Zsolt

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. Egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi ferences iskoladrámákból ismert interpretációja, valamint Szőcs Géza Passió című, 1999-ben megjelent kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és Zsuráfszky Zoltán néptánc alapú koreográfiájával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei adnak elő.

Kapcsolódó írásaink