Kultúra

Római légiók masíroznak majd Szombathelyen

Augusztus végén rendezik a XXI. Savaria Történelmi Karnevált

Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiválján a négy nap alatt huszonkilenc helyszínen háromszáz program közül választhatnak az érdeklődők. Augusztus 25. és 28. között megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevált huszonegyedszer tartják meg.

Római légiók masíroznak majd Szombathelyen
Savaria Történelmi Karnevál
Fotó: Karnevalsavaria.hu

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester a rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a karnevál idejére a Szombathelyről elszármazottak is rendre hazatérnek, és részt vesznek a karneválon a vasi megyeszékhely testvérvárosainak küldöttségei, többen a jelmezes, fáklyás felvonulásba is bekapcsolódnak.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) kultúráért is felelős alpolgármester elmondta: Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiválján a négy nap alatt 29 helyszínen 300 program közül választhatnak az érdeklődők.

Augusztus 25-én, csütörtökön a főtéri Fórum színpadon este nyolc órakor lesz a nyitóceremónia, amelynek keretében újra fellobban a karnevál lángja, majd Radics Gigi és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje következik. A következő napokban ugyanott színpadra lép majd a Vad Fruttik, Szűcs Gabi, az Elefánt, az Aurevoir, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is.

Savaria Történelmi Karnevál
Savaria Történelmi Karnevál
Fotó: Karnevalsavaria.hu

Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője a Gayer-parkban zajló eseményeket ajánlotta a nézők figyelmébe: napközben a Kalandvárosban gyermekprogramokat, este Thália kertjében színházi kamaradarabokat rendeznek. A Fő téren újra kinyit majd az Öreg város vására, ahol kézművesek kínálják a termékeiket, de újra végig sétálhatnak a Borok utcáján is, ahol 29 borászat kínálja borait.

Grünwald közölte: a karnevál kiemelkedő eseménye, a történelmi korokat felidéző jelmezes felvonulás augusztus 26-án, pénteken és másnap is este hét órakor indul. A menetben több száz maskarás, köztük gólyalábasok, zászlóforgatók, tűznyelők, dobosok, zenészek és hagyományőrző csoportok produkcióiban lelheti kedvét a közönség.

Szabadfi Zoltán szervező a történelmi témaparkban tervezett látványosságokról szólva elmondta, csütörtök este a jó és a rossz küzdelmét idézi fel a tüzes játék, péntek délelőtt a római légiók seregszemléjét láthatják az érdeklődők, majd különböző harci bemutatók és gladiátorküzdelmek követik egymást az arénában. Péntek délután Kassai Lajos és tanítványai tartanak bemutatót a karneváli közönségnek, amely egy igazi hamisítatlan lovagi tornát is láthat.

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa bejelentette: egyetemük külön standdal képviselteti magát a karneválon, amit a Iseum Savariense előtti területen rendeznek be. Különböző látványos fizikai és kémiai kísérletekkel, robotikai bemutatóval várják a tudományok iránt érdeklődőket.

Kapcsolódó írásaink