Kultúra

Bezárt a Sziget, de már látjuk a jövőt

Hatalmas sztárok a színpadokon és a közönség között. Telt házas napokkal és összesen mintegy 452 ezer látogatóval zárt a két üres év után hatalmas érdeklődés mellett újraéledt Sziget. És már azt is tudhatjuk, jövőre mikor találkozunk újra: Sziget 2023. augusztus 9–14 között. 

Bezárt a Sziget, de már látjuk a jövőt
Fiatalok távoznak az óbudai Hajógyári-szigetről a K-hídon 2022. augusztus 16-án, miután véget ért a 28. Sziget fesztivál
Fotó: MTI/Mónus Márton

Teltházzal indult a Sziget, aztán pénteken és szombaton is közel állt ahhoz, hogy ki kelljen tenni a megtelt táblát. 

A Fesztivál hiánya mutatja meg igazán annak értékét, fontosságát, jelentőségét, azt, hogy a Szigetre, az általa képviselt értékekre akár az év minden napján szükség lenne – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.  

Tombol a közönség
Tombol a közönség
Fotó: MH/Görgényi Levente

„Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott mindannyiunkban, de mi most nem egyszerűen a régi életünket szerettük volna visszakapni, hanem az elmúlt időszak tapasztalataival, érzéseivel gazdagodva, ha úgy tetszik megerősödve, új gondolatoknak, alkotásoknak, élményeknek igyekeztünk helyet adni. És nagy örömünkre valamint a több százezres »Sziget család« megelégedésére, közösen részesei voltunk egy olyan megújulásnak, amely a Sziget sokszínű szabadságában válhatott teljessé” – mondta Kádár.

Rengetegen vettek részt a nappali programokon is
Rengetegen vettek részt a nappali programokon is
Fotó: MH/Görgényi LeventeAz egyik legnagyobb változás idén a be- és kiengedési rendszer újratervezése volt, egyrészt, hogy a K-híd külső részét ne terhelje annyira a fesztivál, másrészt, hogy a nagy tömegeket vonzó koncertekre könnyebb legyen a bejutás, illetve onnan a kijutás. A rendszer kiválóan vizsgázott – mesélte Kádár.

Már az első napon, Dua Lipa koncertjére több tízezer vendégünk érkezett, és minden bonyodalom nélkül, időben bejutottak a Szigetre. És hasonló napunk volt még kettő – tette hozzá a főszervező.

A látogatószámmal kapcsolatban Kádár elmondta, igazából nem az a nagy siker, hogy volt egy teltházas és két ahhoz közeli nap, hanem az, hogy a hat nap alatt kiegyenlített volt a látogatók száma. Ez azt jelenti számunkra, hogy nem egy-egy koncert vonzó a Szigeten, hanem a fesztivál maga – tette hozzá.

A játéksátorban is elfoglalhatták magukat a fesztiválozók
A játéksátorban is elfoglalhatták magukat a fesztiválozók
Fotó: MH/Görgényi Levente

A hangerőt is sikerült kordában tartani, olyannyira, hogy Újpestről reklamáltak is, hogy nem hallják a fesztivál programjait. 

Sok panasz érkezett azonban a szálló porra, amit a Sziget előtti hosszú hetek aszályos időszaka okozott. Folyamatosan igyekeztünk locsolással portalanítani, a fenntarthatóságot is figyelembe véve, ügyelve, hogy ne ivóvízzel, hanem a Duna vízével tegyük azt – mondta Kádár. A panaszok azonban jogosak voltak, bármennyire küzdöttünk, a por többször győzött.

Hatalmas sztárokat láthattunk a színpadokon és a szerencsések hatalmas sztárokat láthattak a nézőközönség között is. Kíváncsi volt ugyanis a Szigetre Zendaya Maree Stoermer Coleman, akit egyszerűen Zendayaként ismer a világ, és vele jött Tom Holland is, mert korábban hallották, hogy óriási koncertek várhatók a Szigeten.

Sziget-látogatók a Közlekedési Múzeum által kihelyezett régi Ikarus autóbusz ablakán keresztül
Sziget-látogatók a Közlekedési Múzeum által kihelyezett régi Ikarus autóbusz ablakán keresztül
Fotó: MH/Görgényi Levente

Szintén a Szabadság Szigetére látogatott Pablo Schreiber kanadai–amerikai színész, aki nem először jár hazánkban, a Halo című filmet forgatta itt, és most visszatért kedvenc városába. Szintén boldogan járta az elmúlt napokban Budapest utcáit, majd a Szigetre is kilátogatott napjaink egyik leghíresebb színésztehetsége, Timothée Chalamet, aki – akárcsak Zendaya – a magyar fővárosban forgatja a Dűne című film második részét.

Jövőre 30 éves és jön a tízmilliomodik látogató

A Sziget 1993-ban indult, jövőre tehát 30 éves lesz, és fura egybeesés, hogy ugyancsak jövőre várják a kezdetek óta számolt tízmilliomodik látogatót is. A szervezők az idei Sziget végeztével már fordulnak is rá a következőre, és már most, augusztus 18-tól, de csak 48 órán keresztül tartó, nagyon kedvezményes akciót indítanak. 

Ki tudja, talán a vevők közt lesz majd a szerencsés tízmilliomodik szigetes is…

Kapcsolódó írásaink