Kultúra

Egyik szemünk nevet, a másik pedig azóta pislog a pszichedelikus látványvilágtól

Nem kis várakozás előzte meg a pszichedelikus rock, illetve indie-rock körökben az ausztrál Tame Impala koncertjét a Szigeten, ami ugyan megkapó élmény volt, de jelentősen tompította a borzalmas hangosítás az energiákat.

Egyik szemünk nevet, a másik pedig azóta pislog a pszichedelikus látványvilágtól
A Tame Impala koncertjének részlete
Fotó: MH/Görgényi Levente

Könnyen lehetett volna az idei Sziget legjobb koncertje a Tame Impala fellépése. A számokat ugyan egy ausztrál zenész, Kevin Parker egymaga találja ki, de együttesként turnézzák körbe a világot. 

Kilenc évvel ezelőtt már egyszer felléptek hazánk legnagyobb fesztiválján, az akkor még bőven A38-nak hívott Freedome színpadon, most kijárt nekik a headliner státusz. A két fellépés közt eltelt időben ugyanis szabályos világsztárrá vált a Tame Impala, alterzenei körökben megkerülhetetlen tényező.

A zenekar természetesen a legismertebb dalait hozta, és bár a viszonylag szellősen álló közönség megijedt a végén, hogy nem csendül fel a The Less I Know The Better szexi gitártémája, a zenészek két szám erejéig természetesen visszatértek a színpadra, amely mellett a kivetítőkön végig a szokásos „videózzuk a zenészeket és a közönséget" helyett az előadók élőben varázsoltak olyan pszichedelikus látványvilágot, hogy azért az epilepsziára hajlamosaknak nem ártott itt-ott máshova nézni.

A Tame Impala a kivetítőkön a koncert élő videójának torzított változatát mutatta
A Tame Impala a kivetítőkön a koncert élő videójának torzított változatát mutatta
Fotó: MH/Görgényi Levente

Az egyetlen szomorúság az idei Sziget visszatérő problémája: néhány koncert kivételével muszáj panaszkodni a hangosításra, főleg a Nagyszínpad problémája az, hogy még a tömöttebb sorokban is gond nélkül el lehet beszélgetni a szomszéddal.

Poppal melegített a közönség

A hihetetlenül ártatlan és aranyos Sigrid a koraesti órákban egészen felpörgette a portól köhögő fesztiválozókat a Nagyszínpad előtt. Az énekesnő meghívott vendég lett volna a covid miatt törölt 2020-as fesztiválon is, és viszonylag sokan (köztük sok magyar az első sorokban) várták a korai időpont ellenére.

A fiatal norvég énekesnő tőle megszokott módon az egyszerűségben hitt most is: speciális látványvilág, izgalmas ruha vagy smink nélkül, egy farmersortban és pólóban énekelt a közönséggel, a koncert végén pedig még le is szaladt fotókat csinálni és aláírást adni.

Sigridnek szinte minden szám között volt pár kedves szava a közönséghez, a neki feldobott kis norvég zászlócskát pedig visszadobta jogos tulajdonosának, mert biztos nagyobb szüksége lesz még rá, bár köszönte, hogy otthonos hangulatot varázsoltak neki.

Sigrid a koncert végén még fotókat is csinált a közönséggel
Sigrid a koncertje után a közönséggel barátkozott
Fotó: MH/Görgényi Levente

A mosolygós energiabomba után a brit Anne-Marie következett, aki szinte könnyeit törölgetve énekelte lassabb számait, láthatóan nagyon örült a közönségnek. Néhány kevésbé érzelmes dalán azért beindult a buli is, nagy különbség volt viszont a látványban a később érkező Tame Impalához képest, hogy az ő vetítése simán csak fekete-fehérben ment. 

Kapcsolódó írásaink