Kultúra

Veszprémben már régóta jól megy

Főhajtás egy olyan művész előtt, aki már tízévesen elkápráztatta a közönséget, majd a világ legjobbjai közé emelkedett – ez volt az eredeti célja a nyolc évvel ezelőtt Veszprémben megrendezett Auer Fesztiválnak, amely ma már a világ virtuóz muzsikusainak egyik fontos seregszemléje. Ma kezdődik a vasárnapig zajló esemény.

Veszprémben már régóta jól megy
Mischa Maisky, az idei fesztivál egyik sztárfellépője
Fotó: Auerfesztival.hu

Nem sok előadóművésznek sikerül előbb annyira elbűvölnie az orosz cárt, hogy udvari szólóhegedűssé avanzsáljon, és nemesi rangot kapjon, majd kitörő sikereket érjen el az Egyesület Államokban – Auer Lipótnak igen.

Az 1845-ben Veszprémben született hegedűvirtuóz zenepedagógusként is világsikert ért el, amire szülővárosa máig büszke, még ha az általa kifejlesztett pedagógiai módszert orosz hegedűiskolának, az általa elterjesztett technikát pedig pétervári vonófogásnak nevezik is. Veszprém olyannyira büszke rá, hogy a városban 1985 óta működő Mendelssohn Kamarazenekar nyolc évvel ezelőtt a tiszteletére szervezte meg az Auer Fesztivált, amely mára a nemzetközi komolyzenei élet meghatározó eseményévé vált.

„Veszprémben mindig jelentős közönsége és támogatottsága volt a kultúrának” – mondta a Magyar Hírlapnak Kováts Péter hegedűművész, a zenekar művészeti igazgatója és a fesztivál főszervezője. „Az érsekség régóta vállal szerepet a helyi kultúra szerveződésében, enne hatására jött létre zenei élet, kóruskultúra és még sok egyéb fontos dolog itt.”

Az eseménysorozat, amely idén augusztus 2–7. között zajlik Veszprémben és most már Balatonfüreden is, eredetileg a komolyzene egy kisebb szeletét kínálta.

„Hegedűfesztiválként indultunk, de hamar úgy döntöttünk, szélesebb spektrumot kívánunk kínálni. Büszkék vagyunk arra, hogy igazi zenei nagyságok lépnek fel nálunk” – magyarázta a művészeti igazgató.

A program egyébként mindig igyekszik valamiféle tematikát adni, illetve a muzsika egy-egy szegmensét a középpontba állítani: idén a hegedűsök kapnak nagyobb figyelmet. Emellett a szervezők igyekeznek a fesztivált más irányba is fejleszteni.

„Mivel jövőre Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, az esemény előtt tisztelegve több helyszínen jelentkezünk majd. Sőt nem várjuk meg a jövő nyarat, már év közben is lesznek rendezvényeink” – árulta el Kováts Péter.

Kapcsolódó írásaink

Jöhet a világhír!

ĀLemezfelvételre és amerikai turnéra készül a Nagy-Britanniában sikeres Concerto Budapest