Kultúra

Tamási irodalma összeköt

Ma is a legolvasottabb szerzők egyike, alakja összefogja a magyarságot – mondta el Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 125 éves született Tamási Áronról. Az író életét októberig tablósorozat vázolja fel Budapesten.

Tamási irodalma összeköt
Potápi Árpád János a kiállítás megnyitóján Tamási nemzetet összekötő irodalmáról beszélt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Tamási Áron 125 Emlékévhez kapcsolódóan nyílt kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházának Andrássy úti oldalán, július 25-én. Az emlékév január közepén indult, a Magyarság Háza hirdette meg a székely magyar író születésének évfordulóján, a művész kivételes öröksége előtt tisztelegve határokon átnyúlóan, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat egy szellemi közösségbe kapcsolva.

A művészeti, közművelődési eseményekben gazdag kulturális programsorozat összeállításában jelentős helyet kapnak az erdélyi rendezvények, találkozók, de az anyaország is rengeteg látnivalót kínál. Az emlékév során reprezentatív új kiadásokkal, tanulmánykötettel, folyóirat-emlékszámmal, hozzájuk kapcsolódó rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az életmű egyetemes mondanivalójára, ma is érvényes üzenetére, határon innen és túl: ilyen például az Ábel-trilógia új szellemű illusztrációkkal, Tamási Áron színháza (MMA kiadó), a Jégtörő Mátyás (a fiatalokat megszólító Poket-zsebkönyvsorozatban), a Hitel folyóirat Tamási-emlékszáma.

Októberig láthatóak a tablók
Októberig láthatók a tablók
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tamási munkássága sokak szerint az egész magyarságot összefogja. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte a kerítéstárlat megnyitóján elmondott beszédében, hogy a legolvasottabb írók egyikéről van szó, Richly Gábor, az MMA főtitkára pedig arról beszélt, hogy Tamási Áron élete a 20. század kortörténeti dokumentumaként is értelmezhető. Székelyföldről indulva, Amerikát megjárva, Magyarországon letelepedve mindvégig fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy hidat teremtsen az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága között.

Az MMA épületének kerítésén bemutatott tablósorozat októberig látható.

Vári Fábián László író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának vezetője a megnyitón
Vári Fábián László író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának vezetője a megnyitón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az MMA további kulturális programokat is szervezett az emlékévben. Megjelentetik Ablonczy László tanulmánykötetét, amely a Tamási-darabok színházi előadásait dolgozza fel, Tamási Áron sorsjátékai címmel, emellett az Ábel-trilógia új kiadását, az erdélyi születésű képzőművész, Szilágyi Varga Zoltán illusztrációival, továbbá In memoriam Tamási Áron címmel portréfilmet készítenek. A Magyar Írószövetséggel együttműködve a napokban hirdettek esszé- és novellaíró pályázatot, amelyre szeptember 30-ig várják a pályaműveket.

Tamási Áron születésnapja alkalmából, szeptember 20-án a Lakitelek Népfőiskolával közösen tartanak Tamási Áron-emlékülést Lakiteleken. A Sütő András Baráti Egyesület Tündökletes világ című előadását szeptember 27-én láthatja a közönség a Pesti Vigadóban, a Tamási Áron Művelődési Egyesülettel pedig őszi zarándoklatot szerveznek akadémikusaik számára Farkaslakára.

Kapcsolódó írásaink