Kultúra

A kreatív ipar helyzetéről, jövőjéről Lakiteleken

Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben A kreatív ipar helyzete, jövője címmel Fülöp József a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora tartott előadást szombaton, az Európa Szabadegyetem negyedik napján.

A kreatív ipar helyzetéről, jövőjéről Lakiteleken
Fülöp József
Fotó: MH

Fülöp József előadásában kiemelte: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tevékenysége, képzési portfóliója, elért eredményei és együttműködő partnerei révén nemzetközi viszonylatban is meghatározó felsőoktatási intézménye a művészetek, a design és a kreativitás oktatásának.

Az egyetem rektora előadásában kitért a kreatív ipar fogalmára, magyarországi helyzetére, amely egyre hangsúlyosabb a hazai életminőség alakulásában, de további lehetőségei is lennének, amiért még sokat tehetünk, sokat kell tegyünk.

Bizonyítható tény – fogalmazott Fülöp József –, hogy a kreatív ipar egyre jelentősebb szerepet tölt be a nemzetgazdaságban, hiszen értéklánc-elméleten alapul, így számos közreműködő együttműködését foglalja magába. Példaként említette a kreatív ipar filmiparra, a könnyűzene világára, az online játékokra, vagy akár a kulturális alapú városfejlesztésekre gyakorolt hatását, amelyekre több konkrét példát is említett.

A Moholy Egyetem oktatásában kiemelt jelentősége van a design oktatásának – mondta az egyetem rektora, majd hozzátette: Moholy-Nagy Lászlóhoz kötődik a design, mint tervezési szemlélet, vagyis jóval több a formatervezésnél. Olyan komplex szemlélet, amelybe beletartozik a problémafelvetés, a megoldás és a fenntarthatóság is. Ennek gyakorlati alkalmazását és eredményességét bizonyítja, hogy napjainkban egyre nagyobb szerepe van a design szakembereknek – fogalmazott Fülöp József, majd az előadása zárásaként a rektor felhívta a figyelmet a kreatívipar nemzeti kultúrát megtartó és megerősítő hatására, lehetőségeire.

Kapcsolódó írásaink