Kultúra

Több százezer látogató a Múzeumok Éjszakáján

A tavalyi évhez képest kétszer annyi belépést regisztráltak az idei Múzeumok Éjszakáján. 2021-ben 164 778, 2022-ben pedig 329 174-en jártak valamelyik múzeumba, közgyűjteménybe, levéltárba egyetlen estén – mondta el a Kossuth Rádióban Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Több százezer látogató a Múzeumok Éjszakáján
Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója (b), Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó, a múzeumok éjszakája szóvivője (k) és Csák János kulturális és innovációs miniszter (j) a múzeumok éjszakája országos megnyitóján a Néprajzi Múzeum Kerámiaterében
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A programon mintegy 430 (126 budapesti, 305 vidéki) intézmény vett részt, rekordszámú, több mint 2500 programmal. „Az újragombolt hagyományok” kiemelt témához is rengeteg esemény kapcsolódott, ebből tehát jól látható az a munka, amit az intézmények fektetnek nemcsak ezen az estén, hanem egész évben abba, hogy interaktív, a 21. század embere számára is jól értelmezhető kreatív, élményalapú programokat hozzanak létre – mondta el az államtitkár.

A Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapjának látogatottsága is rekordot döntött idén, közel 50 százalékkal nőtt az eddig mért legmagasabb adathoz képest. Az oldal látogatottsági adatai azt mutatják, hogy egyre több fiatalt vonz a program, a 18-24 éves korosztályból érdeklődők száma idén már 27 százalékot tett ki, ami köszönhető az intézmények egyre interaktívabb programjainak, valamint annak, hogy az eseményt felvezető időszaka alatt a szervezők olyan kommunikációs kampányelemeket helyeztek előnybe, melyekkel a fiatalabb korosztály megszólítására törekedtek, így lett például Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó az idei Múzeumok Éjszakája szóvivője, vagy ezért járták be a muzéj Facebook-oldal nyertesei limuzinnal a budapesti múzeumokat Medveczky Balázs népszerű színművész társaságában.

A rendezvény hivatalos Facebook-oldala is rekordszámú elérést produkált, vagyis mintegy 2,1 millió embert látta a programokat, tartalmakat.

A leglátogatottabb 10 intézmény között szép számmal voltak idén vidéki helyszínek is. A legnépszerűbb idén is a Szépművészeti Múzeum volt 15.000 látogatóval, a képzeletbeli ezüstérmet az egy hónapja megnyílt Néprajzi Múzeum nyerte el 11.254 látogatóval, míg a 2022-es kiemelt város, Szolnok éjszakáig nyitva tartó múzeumaiba -még a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is – idén 11 ezren látogattak el. A top 10 vidéki helyszínei közé bekerült székesfehérvári, szegedi, kecskeméti és pécsi helyszín is! - írja a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink