Kultúra

Máthé Erzsi Kossuth-díjas színésznő 95 éves

Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze ma kilencvenöt éves.

Máthé Erzsi Kossuth-díjas színésznő 95 éves

Budafokon született 1927-ben, a családot a második világháború után sváb származásuk miatt kitelepítették, hivatalnok volt, ám tehetsége miatt főnöke rábeszélte, hogy próbálkozzon meg a színészettel. 1948-ban friss diplomásként rövid ideig a Vígszínházhoz szerződött, majd Pécsre ment, később a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja, majd 1983-ban alapító tagként szerződött a budapesti Katona József Színházhoz – emlékeztet az MTI. Rendkívül sokoldalú művész, sok klasszikus hősnő és kemény, nagyszájú, olykor kegyetlen nőalak megformálását bízták rá.

Játszotta Klütaimnésztra szerepét, Margit királynét Shakespeare III. Richárdjában, Gertrudist a Bánk bánban. Vígjátékokban is kitűnően érvényesült. Tábori Nórával együtt évekig ők voltak a Szeszélyes évszakok Juliska–Mariska párosa. Máthé Erzsi több filmben és számos tévéjátékban szerepelt: Gázolás, Külvárosi legenda, Ház a sziklák alatt, Égrenyíló ablak, A hamis Izabella, Nem élhetek muzsikaszó nélkül,

A szeleburdi család, Mielőtt befejezi röptét a denevér. 2006-ban alapítványt hozott létre, amelynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése. Kétszeres Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a nemzet színésze.

Kapcsolódó írásaink