Kultúra

Levi’s Story címmel musical készült a világhírű farmergyáros történetéről

Külföldre is utazhat az előadás

Igazi világsiker a Bajoroszágból a 19. század végén az Egyesült Államokba költözött szegény szabó története, mégis itt, Magyarországon jutott eszébe először színházi alkotónak musicalt rendezni ebből a kalandos életből.

Levi’s Story címmel musical készült a világhírű farmergyáros történetéről
Kerényi Miklós Gábor és Jávori Ferenc „Fegya”
Fotó: MH/Dombóvári Tamás

A sikert Levi (Löb) Strauss aratta szegecselt farmernadrágjaival, a Levi’s Story pedig Kerényi Miklós Gábor rendezése, aki elmondta, hogy kilenc éve készült a produkcióra. Ebben kiváló alkotótársakra talált: a Pesti Broadway Alapítvány mellett a Veszprémi Petőfi Színház vállalkozott a színre vitelre, utóbbi igazgatója, Oberfrank Pál adott címet a készülő műnek. A librettót Kállai István, Kállai Gábor, valamint Müller Péter Sziámi jegyzi, a zeneszerző a klezmermuzsikát itthon és világszerte népszerűsítő, Kossuth-díjas Jávori Ferenc „Fegya”.

A blue jeans születéséről és a kivándorlási hullámról egyszerre beszélő musical zenéjének alapját a klezmer adja, de van benne country, müncheni sördal, valamint mai jellegű musicalszám ugyanúgy, mint orosz–német népzenei alapokból felépített kettős vagy kisebb kórus. Az előadásnak rendhagyó módon három premierje lesz. Először nyáron, július 15–16-án adják elő a darabot a Siófoki Szabadtéri Színpadon, augusztus 26–27-én Fertőrákosra utazik a produkció, októbertől pedig a veszprémi színházban láthatja a közönség. Az alkotók az előadást külföldön is szeretnék bemutatni.

Kapcsolódó írásaink