Kultúra

Új magyar musical ősbemutatója lesz a hétvégén a Madách Színházban

A tizenötödik

Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című musicaljét pénteken, szombaton és vasárnap mutatja be a Madách Színház hármas szereposztásban. A Szirtes Tamás rendezte előadás középpontjában a huszonkilenc éves Kazinczy Lajos kálváriája áll.

Új magyar musical ősbemutatója lesz a hétvégén a Madách Színházban
Kazinczy Lajost az egyik szereposztásban Borbély Richárd (középen) alakítja
Fotó: MTI/Kovács Attila

A nyelvújító Kazinczy Ferenc legkisebb fia honvédtisztként 1849-ben egy napra a Magyar Honvédség utolsó főparancsnoka volt. A darabban megismerjük fiatalkorát, majd a szabadságharcban betöltött szerepét is. A történelmi musical a tavaly harmadik alkalommal megrendezett Madách Musical Pályázat győztes műve, amely ötvenkét pályázat közül nyerte el az első díjat.

Mint a teátrum tájékoztatott: forradalmian új hangvételű a musical, amelyben a 19. század magyar dallamvilága keveredik a 21. századi zenei formákkal.

A rendező elmondása szerint a szerzők leleménye, hogy megtaláltak egy igazi modern hőst. A címszerepet Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám alakítja, a főbb szerepekben mások mellett Miller Zoltán, Gubik Petra, Békefi Viktória, Simon Boglárka, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Egyházi Géza és Sánta László látható. Az előadás zenei vezetője és karmestere Kocsák Tibor, koreográfusa Tihanyi Ákos, a jelmezeket Rományi Nóra, a díszletet és az animációkat Vízvárdi András tervezte.

A bemutatóhoz kapcsolódóan a Madách Színház és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében a teátrum színművészei rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak az intézményben, a múzeum szakembereivel közösen. A június 25-ig heti több alkalommal megvalósuló program során a látogatók a musical szereplőinek érezhetik magukat.

Kapcsolódó írásaink