Kultúra

Kivételes sikert aratott a Morozov testvérek gyűjteményét bemutató tárlat Párizsban

Több mint egymillió látogató

A külföldi közönség hiánya ellenére „kivételes” sikert aratott, 1,25 millió látogatót vonzott a Morozov testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató kiállítás a párizsi Fondation Louis-Vuitton művészeti múzeum és kulturális központban – közölte az intézmény.

Kivételes sikert aratott a Morozov testvérek gyűjteményét bemutató tárlat Párizsban
Renoir A gyermek az ostorral című festménye is szerepelt a kollekcióban
Fotó: AFP/Riccardo Milani

A The Morozov Collection. Icons of Modern Art című, több mint fél évig nyitva tartó tárlat április 3-án zárt, látogatottsága kevéssel maradt el a Scsukin-gyűjteményt 2016–2017-ben bemutató kiállításétól, amelyet rekordszámú, 1,29 millió érdeklődő tekintett meg. A Morozov-kiállításra nyolcvannégy százalékban franciák váltottak jegyet a világjárvány okozta utazási nehézségek miatt.

Bár Európából érkeztek látogatók, az ázsiai és amerikai turisták teljesen elmaradtak. A gyűjteményben, amely először volt látható Oroszországon kívül, a francia modern művészet ikonjai mellett az orosz avantgárd jelentős művészei, köztük Malevics és Szerov alkotásai is szerepeltek. Mihail (1870–1903) és Ivan Morozov (1871–1921) és Scsukinék a 20. század elejei moszkvai kulturális élet meghatározó családjai voltak, közvetlenül hozzájárultak a modern francia festők nemzetközi elismertetéséhez.

Az 1917-es forradalom után a bolsevikok által államosított Scsukin- és Morozov-gyűjtemény a Sztálin által 1948-ban bezáratott Új Nyugati Művészet Múzeumába került. A Morozov-gyűjteményt később három múzeum között osztották szét. A kollekciót az elkövetkező napokban visszaviszik Oroszországba, három mű kivételével, amelyet az ukrajnai háborúval összefüggésben tartanak vissza.

Kapcsolódó írásaink

Velünk élő történetek

ĀA Q Contemporary aktuális kiállítása sokrétű válogatást mutat be a Somlói–Spengler Gyűjtemény fantasztikusan gazdag anyagából