Kultúra

Halmos Béla táncolható gondolatai

Zenei értelemben a népdalra jellemző szabályok alapján születtek újjá a dalok – mondta lapunknak Pál István Szalonna Liszt-díjas népzenész a Jantyik testvérekkel közös albumáról

Aranyosra festem – Útravaló Halmos Bélától címmel új album jelent meg a Híd Média gondozásában. A dalokat Halmos Béla (1946–2013) Széchenyi-díjas népzenekutató, prímás, a táncházmozgalom egyik elindítójának személye köti össze. A szövegeket Jantyik Zsolt írta, és Pál István Szalonna bandájával különféle tájegységek népzenéjébe ágyazta, táncrendbe illesztette őket. A Liszt-díjas népzenészt, érdemes művészt a közös munkáról, a hagyományőrzésről kérdeztük.

Halmos Béla táncolható gondolatai
A művész a 21. század néptáncosait és -zenészeit is szeretné inspirálni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Az iskolában azt tanították nekünk Magyarországon, hogy ami népművészet, annak a szerzőjét nem ismerjük. Népzenész-dinasztia sarjaként talán mégis megtudhatott valamivel többet arról, kik és hogyan alkották a népdalokat.

– Nekünk is ezt tanították az iskolában Kárpátalján, de édesapám révén mégis megismerhettem olyan istenáldotta tehetségű nótafákat, mint amilyen például a magyarvistai Erdei Erzsi néni volt, aki némelyik népdalhoz hozzá tudott énekelni még egy versszakot.

– Az Aranyosra festem című album ismertetőjében az áll, hogy ezek a dalok most már új népdalokként foghatók fel. Mit jelent ez?

– Amikor Jantyik Zsolt és Csaba megmutatta nekem a válogatást, meglepődtem azon, hogy minden dal valamelyik magyar tájegység népzenéjét idézte. Kérdeztem Zsoltot, de nem tudott magyarázatot adni arra, hogyan törtek fel az éneklésében ezek a dallamok, ritmusok. Rögtön azt mondtam, úgy tudok bekapcsolódni a munkába, hogy azokat népzenéket játszom a dalokhoz, amiket hozzájuk hallok. Így zenei értelemben a népdalra jellemző szabályok alapján születtek újjá a dalok.

– Melyek a kedvencei?

– A Megyek a hegyen és a Tovább is van, mondjam még?, de a többit is nagyon szeretem.

– Az előbbi dalhoz megtalálták Halmos Béla saját kezű kottáját is. Mi az, amiben az ő szellemiségét követi az album?

– A CD-n az ő hegedűjátéka és éneklése is hallható több kompozícióban. A Szent Karácsony szép meséje című dalt együtt énekli Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, Ferenczi Györggyel, Fábián Évával, Gryllus Dániellel, Jantyik Zsolttal és Csabával. Az album az ő gondolatát követve készült: „Mi nem csinálunk ezzel semmi új dolgot, csupán folytatjuk a hagyományt, a jó népdalok sorát, mert a mai világban ennek újra fontos szerepe van.” Ezekben a kompozíciókban minden „új rész” a régiek természetességével hat, folyamatot képez. Ez lehetőség és feladat: a huszonegyedik század néptáncosainak és népzenészeinek is szeretnének adni mai, őket inspiráló halmosi gondolatokat: énekelhető, játszható, táncolható formában.

– Abban, ami igazából régi, az a legfontosabb, hogy az embert, a közösséget a másik emberrel, közösséggel, a látható és láthatatlan világgal, a múlttal hitelesen köti össze…

– Ez pontosan így van, a szabályosság és a folytonosság mellett ez teszi hitelessé, és ezen az alapon
a népgyűjtései mellé tehetők például Arany balladái is.

– Ha már a magyar költőknél tartunk, Ady Endre, József Attila, Weöres Sándor, Nagy László és még hosszan lehetne sorolni a nagyságokat, hogy kik nélkül nem tudtunk volna eljutni ide. A dalokat hallgatva bejárhatjuk az utat, amely a költészet, a népzenekutatás és a revival mozgalom révén ide elvezetett, hogy a népzene teljes elevenséggel széles közönség számára befogadhatóan éljen tovább a modern közegben.

– Újrahallgatva, a PG Csoport dalai is, amelyek az elmúlt évtizedekben íródtak, szintén elevenen szólalnak meg bennünk, a kor emberében, és a magyar költői hagyományt követő szövegek is új jelentést, új dimenziókat kapnak, de ezt majd a hallgató úgyis felfedezi magának. Ugyanezt az elevenséget szeretnénk bemutatni az album dalaiból készülő esten, amely nem emlékkoncert lesz, hanem az élő zene Halmos Béla szellemében.

Lemezborító

Kapcsolódó írásaink

Élő és gyönyörű

ĀPál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas népzenész: Az anyaországról is el lehet mondani, hogy egyre több a fiatal, képzett muzsikus, aki megél a hivatásából

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom