Kultúra

Kívül-belül megújul a Petőfi Irodalmi Múzeum

Végre egybenyitják a Károlyi-kertet a palota udvarával, illetve átalakulnak az intézmény közönségforgalmi, valamint kiállítóterei egyaránt – Lesz kávézó, és liftet is beépítenek

Megkezdődött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) felújítása, amelynek eredményeképp tágasabb, jobban átjárható és megközelíthető kiállítóterekkel, múzeumi kávézóval és a Károlyi-kerttel egybenyitott, átalakított udvarral várja majd a látogatókat az intézmény. A Petőfi-bicentenáriumra készülve átalakul az állandó tárlat is.

Kívül-belül megújul a Petőfi Irodalmi Múzeum
Látványterv: az irodalom jelenlétét a kövezetben olvasható idézetek erősítik
Fotó: PIM

Mintegy 1,8 milliárd forintból (bruttó összeg), kiemelt kormányzati beruházásként újul meg idén a Petőfi Irodalmi Múzeum. A közönségforgalmi és kiállítótereket, valamint az intézmény környezetét is érintő munkálatok már megkezdődtek, a tervek szerint az év végéig be is fejeződnek – jelentette be Demeter Szilárd főigazgató tegnap. Mint elmondta, a névadó születésének bicentenáriumi emlékévére készülve nemcsak a múzeum, de az állandó kiállítás is átalakul. Hozzátette: a környezetrendezés eredményeképp az egybenyitással helyreáll a Károlyi-kert és –palota történelmi egysége, a parkoló megszüntetésével nagyobb zöldfelület jön létre.

„A Nemzeti Múzeum kertjétől az Egyetem térig átjáró jön létre, ami hozzájárul a PIM látogatottságának növeléséhez is” – hangsúlyozta. Azt is kiemelte, a felújítás időzítését a bicentenáriumon túl az is indokolja, hogy változnak a kultúrafogyasztási szokások, illetve a muzeológia is fejlődik, a korszerű kiállítások létrehozását viszont egyre kevésbé teszik lehetővé a nem múzeumnak épült palota terei.

„Az a célunk, hogy az intézmény tereit kihozzuk rögtön a kapualjba, hogy az erre járók láthassák, itt egy múzeum működik” – magyarázta Árvai András építész. Úgy fogalmazott: a jelenlegi pénztár és ruhatár helyén rögtön kiállítótérrel találkozhatnak majd az arra járók, amely be is csábíthatja őket a múzeumba. Emellett a passzázsban kialakítanak egy kávézót, a kiállítóterek akadálymentesítésére liftet is beépítenek, valamint áthelyezik a vizesblokkokat is. Kiemelte, a műemlékvédelmi szempontokat a tervezés során végig szem előtt tartották.

Demeter Szilárd főigazgató és az építészek ismertették a megújulás lépéseit
Demeter Szilárd főigazgató és az építészek ismertették a megújulás lépéseit
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Remeczki Rita tájépítész elmondta, a tervezés során a modern kori igény és a Károlyi-kerttel való történelmi kapcsolat kettősségét igyekeztek megvalósítani. A területrendezés részeként elbontják az udvart a kerttől elválasztó kerítést, a parkoló helyén pedig rendezvények befogadására is alkalmas, füves-fás résszel körülölelt, ellipszis alakú teret alakítanak ki, amelyet a meglévő vadgesztenyefasor fog határolni. A két terület funkcióját is egyesítik: utcabútorokkal kisebb olvasó- vagy tanulótereket hoznak létre a téren is (hiszen a kert amúgy is az egyetemisták kedvelt tanulóhelye), és felállítanak egy óriási kültéri olvasólámpát. Az irodalom jelenlétét a kövezetben olvasható idézetek erősítik majd.

A PIM műszaki vezetője, Vass Bottyán a gépészeti átalakításról szólva elmondta: az a feladatuk, hogy a kiemelt klasszicista műemlék épületben a legmodernebb gépészeti rendszerekkel biztosítsák az állományvédelmi feltételeket. „A munka során úgy kell beépíteni a gépészetet, hogy ne sérüljön az épített örökség” – hangsúlyozta. Mint elmondta, a fenntarthatóságot például energetikai korszerűsítéssel, a világítási rendszer megújításával és hőszivattyúkkal igyekeznek növelni.

Kapcsolódó írásaink