Kultúra

„A lelkekre igyekszünk hatni a zenénkkel”

A kárpátaljai magyarok és a háborús menekültek megsegítésére ad ma koncertet Orbán Borbála és zenekara

Szent II. János Páltól vett idézettel, „A béke lesz a történelem utolsó szava” címmel ad ma este segélykoncertet Orbán Borbála és zenekara, a Virage de Piaf.

„A lelkekre igyekszünk hatni a zenénkkel”
A béke nem természetes állapot, hanem kegyelem – mondta az énekes
Fotó: MH/Sandro Valentini

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház művészei 19 órakor Budapesten, a Pozsonyi úti református templom altemplomában mutatják be dzsesszestjüket, amelynek jegybevételét, illetve a helyszínen befolyó összeget az Ökumenikus Segélyszervezetnek továbbítják a háborús menekültek és a határ túloldalán maradt kárpátaljai magyarok megsegítésére.

„Amikor először szembesültem a világhálón az eseményekkel, fel sem fogtam, és tulajdonképpen még most sem hiszem el, hogy ilyen megtörténhet a huszonegyedik században” – mondta el a segélykoncert kapcsán a Magyar Hírlapnak Orbán Borbála.

„Az én generációm, azt hiszem, most tapasztalja meg először, hogy a béke nem egy természetes állapot, hanem kegyelem, és így van lehetőség másképpen élni az életet, tisztábban” – tette hozzá. Az énekes úgy fogalmazott, ebben a feszült helyzetben talán a művészet és a hit segíthet leginkább az embereknek, mind az előadóknak, mind a közönségnek. Mint mondta, az az energia, ami ilyenkor létrejön a nézők és a zenekar között, most még erősebbé válhat, hiszen mindennek sokkal nagyobb tétje lett.

Orbán Borbála kitért rá, hogy elsősorban dzsesszt fognak játszani, és régi francia dalokat adnak elő dzsesszes hangszereléssel, valamint a régi, húszas, illetve harmincas évek swingjeit igyekeznek visszaidézni. „A dalok javarészt érzésekről szólnak, ami a jelen helyzetben igen fontos. A lelkekre igyekszünk hatni és így segíteni az embereket” – hangsúlyozta az énekes, aki számára az említett korszak dzsessz-zenéje az igazi szabadság- és érzelmi élmény. „Eleven, őszinte és nagyon emberi, nem annyira a technikai virtuozitás dominál benne. A sanzon műfaját is ugyanezért szeretem: csupa érzelem” – fogalmazott.

„A zenekarral nagyon szeretnénk, hogy a zenénk segítsen a bajba jutottakon” – hangsúlyozta lapunknak Orbán Borbála.

Kapcsolódó írásaink