Kultúra

Kilencven évvel ezelőtt született Milos Forman Oscar-díjas rendező

Kultfilmeket készített

Jan Tomás Forman néven ezen a napon született kilencven évvel ezelőtt a közép-csehországi Cáslavban Milos Forman Oscar-díjas cseh–amerikai filmrendező.

Kilencven évvel ezelőtt született Milos Forman Oscar-díjas rendező
Milos Forman
Fotó: AFP

Az MTI portréja szerint a második világháború alatt vesztette el szüleit, akiket koncentrációs táborba hurcoltak a föld alatti ellenállásban való részvételük miatt, őt és bátyját rokonok nevelték fel. Mivel el akarta kerülni a katonai szolgálatot, a színművészeti főiskolán dramaturgnak tanult. Első játékfilmjét, a Fekete Pétert 1963-ban készítette el, és hamarosan a csehszlovák újhullám egyik legismertebb alakja lett. Nemzetközi karrierjét az 1965-ös Egy szöszi szerelmei indította el, amelyet Oscar-díjra is jelöltek.

Filmje vidéki élményeiből született, ahogy az 1967-es Tűz van, babám is, amelyet – bár szintén Oscar-díjra jelölték – a kultúrpolitika betiltott. Az 1968-as diáklázadásoknak szemtanúja volt Párizsban, itt érte a prágai tavasz eltiprása is. Hazatérni nem akart, így ismét az Egyesült Államokba ment, ahol 1971-ben minimális költségvetéssel készítette el első tengerentúli filmjét, az Elszakadást, amellyel elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját.

A Száll a kakukk fészkére megrendezésére azért kérték fel többek közt, mert nem tartott igényt túl magas gázsira – a film hatalmas szakmai és közönségsikert aratott, mind az öt fontos kategóriában elnyerte az Oscar-díjat. Ezt követően 1979-ben megvalósíthatta régi vágyát, hogy filmre vigye a Hair című musicalt, műve mára kultfilmmé vált. Forman 1989 után többször hazalátogatott, de az Egyesült Államokban élt, interjúkban sohasem válaszolt arra, hogy európainak vagy amerikainak tartja-e magát. Rövid betegség után hunyt el 2018. április 13-án Connecticutban. A két Oscar- és három Golden Globe-díjon kívül számos nemzetközi filmdíjat mondhatott magáénak.

Kapcsolódó írásaink

Átadták a Berlinale díjait

ĀAz Alcarràs című spanyol–olasz alkotás nyerte a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének járó elismerést a tegnap esti ünnepségen