Kultúra

Programsorozatot indít a húszéves Terror Háza Múzeum

Ünnepi programsorozattal emlékeznek a Terror Háza Múzeum húsz évvel ezelőtti megnyitására. A jövő heti programok sorában rendhagyó történelemórák, konferencia és koncert is lesz.

Programsorozatot indít a húszéves Terror Háza Múzeum
Húsz évvel ezelőtt nyitották meg a Terror Háza Múzeumot
Fotó: MH/Katona László

„Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a hősök falánál. A Terror Háza azért jött létre, nehogy még egyszer előfordulhasson, amit a náci, fasiszta és a kommunista diktatúrák Magyarországon vagy a világon elkövettek” - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy amikor a kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000-ben létrehozta, „a volt kommunisták, szocialisták és az SZDSZ által vezényelt ellenállás megpróbálta megakadályozni az intézmény és helyszíne létrejöttét”.

Az államtitkár megjegyezte: a hétvégén olyan mondatok hangzottak el „a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje szájából, amely nemcsak a múzeum létét és munkáját kérdőjelezi meg, hanem a világon egyre markánsabb veszélyre figyelmeztet: a kommunizmus bűneinek relativizálására”.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Katona László

Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója kiemelte: az elmúlt húsz évben több mint hétmillió ember, köztük iskolások, fiatalok, külföldiek látogattak a múzeumba. „A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt”.

„A vörös csillag és a nyilaskereszt, illetve a terror felirat kontúrjának felhelyezésével az elevenjébe tapintottunk a balliberális megmondóelitnek, amelyik azt gondolta, hogy egyedül neki van felhatalmazása a múlt értelmezésére. Felmutattuk azokat a hősöket, akik bátrak voltak és az életüket áldozták azért, hogy mi ma itt szabadok legyünk” - fűzte hozzá Schmidt Mária. Mint mondta, ez a támadás az elmúlt húsz évben állandó maradt.

„A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt”
„A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt”
Fotó: MH/Katona László

A Terror Háza Múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek a Szent István Intézettel közösen (ezen Kövér László házelnök is jelen lesz). Szabó László főszervező arról számolt be, hogy február 26-án szombaton ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. „Olyan dalok hangzanak el tőlük, amelyek összhangban vannak mindazzal, amit a Terror Háza Múzeum képvisel”.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy a 20. születésnapra készült egy imázsfilm, emellett egy rövid sorozatban az intézményhez köthető személyiségek mondják el a Terror Házával kapcsolatos gondolataikat.

A programigazgató felidézte, hogy húsz év alatt nemrég nyílt a 39. időszaki kiállításuk, és több száz konferenciát, kerekasztal-beszélgetés rendeztek az épületben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom