Kultúra

Nácik által elrabolt Corinth-festményt adott vissza Belgium az örökösöknek

Hetven évig őrizték Brüsszelben

A brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum visszaadta Lovis Corinth (1858–1925) német festő egyik 1913-ban készített alkotását a kép korábbi zsidó származású tulajdonosa örököseinek – adta hírül az MTI a francia nyelvű La Libre Belgique belga napilapra hivatkozva.

Nácik által elrabolt Corinth-festményt adott vissza Belgium az örökösöknek
A Virágok című csendélet becslések szerint négyezer-száz eurót ér
Fotó: AFP/John Thys

Mint írták, Belgium tavaly május végén értesítette a festmény egykori tulajdonosainak Németországban élő leszármazottait, hogy a brüsszeli szépművészeti múzeumban hetven éve őrzött, „ismeretlen gyűjteményből” származó műként számon tartott festményt visszaadják. Információk szerint több évtizedes, a második világháború alatt zsidó családoktól elrabolt vagyon felkutatását célzó vizsgálatot követően derült fény a festmény eredetére, majd egykori tulajdonosait is azonosították.

A Virágok című csendélet Gustav és Emma Mayer tulajdona volt, mielőtt elmenekültek volna németországi otthonukból. Az illetékes belga államtitkárság a visszaadást megerősítő határozatról szóló levelében arra kérte az örökösöket, hogy a visszaszolgáltatást követően a festmény becsült értékét, négyezer-száz eurót térítsék meg a német hatóságoknak. A család ugyanis az 1960-as évek végén már kártérítést kapott elődeik valamennyi elkobzott vagyonáért.

A Mayer család mintegy harminc műalkotást keres a mai napig, Corinth műve az első, amelyet sikeresen azonosítottak. A beszámoló szerint a belga hatóságok csütörtökön online adatbázist is létrehoztak a második világháború után állami kézbe került mintegy kétezer-nyolcszáz műalkotásról. Az adatbázis célja, hogy segítse a „kétes eredetű, ismeretlen gyűjteményből” származó művek lehetséges jogosultjainak azonosítását.

Kapcsolódó írásaink

Rejtélyes festmény

ĀGustav Klimtnek egy olaszországi galériából ellopott és mintegy huszonhárom éven át rejtve maradt festménye áll annak a római kiállításnak a középpontjában, amely az art nouveau osztrák mesterének alkotásait mutatja be