Kultúra

Kormánytámogatásoktól fejlődik a nemzeti kultúra

A kormány támogatásának köszönhetően 2010 óta több mint 100 kulturális beruházásról született döntés, melyek várható bruttó összértéke csaknem 890 milliárd forint - közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

Kormánytámogatásoktól fejlődik a nemzeti kultúra
A Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza épületének részlete a megnyitó napján
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kásler Miklós kiemelte, hogy a magyar kormány kiemelt célként kezeli a nemzeti kultúra ápolását és megerősítését. Ezt mutatja, hogy Magyarország a GDP 1,3 százalékát fordítja kulturális kiadásokra, ami messze a legmagasabb egész Európában.

Mint hozzátette, 2010 óta 103 kulturális beruházásról döntött a kormány, ezek várható bruttó összértéke az Országos Monitoring Rendszer adatbázisa alapján 889,9 milliárd forint. A kulturális beruházásokra eddig megítélt forrás több mint 596 milliárd forint, ebből az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelősségébe tartozó beruházásokra mostanáig megítélt támogatás 136,3 milliárd forint.

A kormány 2021-ben a kulturális ágazati beruházásokra 49,4 milliárd forint többlettámogatásról döntött - közölte a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Van mit ünnepelnünk

ĀFekete Péter kultúráért felelős államtitkárral közös értékeink megőrzéséről és a járványhelyzet okozta nehézségek leküzdéséről is beszélgettünk a Faktumban