Kultúra

Megalakult a Veszprém–Balaton 2023 EKF ideiglenes kollégium

A Nemzeti Kulturális Alaptól 400 millió forintos keretet rendeltek a projekt támogatására

Négyszázmillió forintos kerettel gazdálkodhat a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ideiglenes kollégium, amelynek feladata az Európa Kulturális Fővárosa-projekt támogatása.

Megalakult a Veszprém–Balaton 2023 EKF ideiglenes kollégium
Kásler Miklós nagy lehetőségnek nevezte az EKF-évet
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megalakult Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ideiglenes kollégium, amelyhez idén a Nemzeti Kulturális Alaptól 400 millió forintos keretet rendeltek az EKF-projekt megvalósulásának támogatására. „A kollégium feladata ötletek, javaslatok összegyűjtése, értékelése, pályázatok kiírása, ellenőrzése, elbírálása. Az EKF cím lehetőség arra, hogy Magyarország nagyon szép területe megmutassa magát Európának és az itt élő embereknek” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

A múlt héten megalakult ideiglenes kollégium 2024. december 31-ig működik öt fővel. Vezetője Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. EKF-program vezérigazgatója, tagja Agárdi Izabella, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete állandó kutató és tudományos munkatársa, Hausenblasz Dóra, a Miniszterelnökség – Miniszteri Kabinet kulturális tanácsadója, Muraközy Péter rendezvényszervező, a Veszprém–Balaton 2023 EKF-projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője, valamint Togay Nezsat Can, a Veszprém–Balaton 2023 EKF művészeti és krea-tív főtanácsadója, egyetemi tanár.

Ovádi Péter, a térség fideszes parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a Veszprém–Balaton 2023 EKF-projekthez több mint száz önkormányzat csatlakozott, ami európai szinten is kiemelkedő. Hozzátette: a hivatalosan jövő januárban induló EKF keretében emblematikus épületek újulnak meg a térségben, köztük a volt Heim Pál Gyermekkórház és a Ruttner-ház. Veszprém és a régió 2023. január 21–22-én, a magyar kultúra napjához csatlakozva ünnepli a kulturális rendezvénysorozat elindulását.

Már idén számos esemény lesz az EKF-hez kapcsolódva, köztük a Magyar Mozgókép Fesztivál, a Holtszezon irodalmi fesztivál, a KultHáló, a Pajta program és a Balatorium programsorozat. Az EKF-fel szoros partnerségben valósul meg a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, az Auer Fesztivál, a Tánc Fesztiválja, a Veszprémi Régizenei Napok, a Klassz a parton és a Kapolcska is.

Kapcsolódó írásaink