Kultúra

Európa legnagyszerűbb kulturális fejlesztése

Baán László: Ezek óriási jelentőségű, mindkét esetben hiánypótló, világszínvonalú, többszörösen díjnyertes épületek

Világszínvonalon kivitelezett, hiánypótló épületek jönnek létre a Városligetben, a Liget Budapest projekt ezáltal Magyarországot sokkal magasabb pozícióba helyezi Európa kulturális térképén, de ehhez szükséges a teljes körű befejezés – hangsúlyozta lapunknak Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Néprajzi Múzeum sajtóbejárásán.

Európa legnagyszerűbb kulturális fejlesztése
Gyorgyevics Benedek, Baán László, Kemecsi Lajos és Ferencz Marcel. A miniszteri biztos szerint szükség van a Liget projektre
Fotó: MH/Katona László

– A Néprajzi Múzeum gyakorlatilag átadásra kész, a Magyar Zene Háza pedig heteken belül megnyitja kapuit. Mit jelent ez
a Liget projekt egészére nézve a főváros, az ország szempontjából?


– Tíz évvel ezelőtt kezdődött a projekt, ami igaz, hogy hosszú idő, de nemzetközi összehasonlításban a hasonló léptékű kulturális fejlesztések jóval tovább tartanak – és jelen pillanatban mi vagyunk a legnagyobb európai kulturális fejlesztés. Valóban műszaki átadásra kész épületekről beszélünk, a Magyar Zene Háza jövő hónapban, a Néprajzi Múzeum pedig 2022 márciusában nyílik meg a nagyközönség előtt. Ezek óriási jelentőségű, mindkét esetben hiánypótló, világszínvonalú, többszörösen díjnyertes intézmények, amelyek az ígért időre elkészültek, illetve amelyek – hangsúlyozom – olyan helyre épültek, ahol korábban is létesítmények, betonozott parkolók álltak, tehát zöldfelület-veszteségről szó sincs.

Arról viszont igen, hogy a Néprajzi Múzeum fantasztikus etnográfiai gyűjteménye, amely százötven éves lesz jövőre, megkapja végre első otthonát, egy, a legkorszerűbb múzeumi elvek szerint készült épületet, ami nem valami kényszermegoldás, mint a Kúria épülete volt, hiszen az legyen bármilyen gyönyörű is, nem múzeumi célra való. Valamint, bár a zene a nemzetközileg legismertebb és legelismertebb művészeti águnk, nem volt eddig olyan kiállítás hazánkban, amely a magyar zenetörténetbe bevezetett volna, a Magyar Zene Háza pedig ezt is pótolja, amellett, hogy zenei beavató intézmény lesz.

– Mi a helyzet a Budapest vezetése által akadályozott három intézménnyel?

– A főváros vezetése jelenleg az Új Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti Színházat blokkolja. Mindhármat korábbi épületek helyére terveztük, ahol százvalahány éve egy fűszál sincsen, tehát az ellenérveik a legfinomabban szólva is hamisak. Egyelőre patthelyzet alakult ki. Nyilván a 2022-es országgyűlési választások után új helyzet lesz, de bízom benne, hogy lesz arra lehetőség, hogy ebből kimozduljunk, és teljeskörűen megvalósulhasson ez a fantasztikus kulturális fejlesztés, amely nem egyszerűen Európa legnagyobbja, hanem legnagyszerűbbje is.

A Liget projekt Magyarországot sokkal magasabb pozícióba helyezi Európa kulturális térképén, és ehhez szükséges a teljes körű befejezés. Amely mellett nagyon fontos érv lesz a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum nemcsak a saját reményeim, hanem annak a sok ezer embernek a reményei szerint is, akik részt vettek a projekt tervezésében és kivitelezésében. Ha a projekt révén ilyen minőségű új épületek jönnek létre, akkor nem szabad leállítani, megakadályozni – szükség van rá.

Kapcsolódó írásaink

„A Galériát nem lehet bezárni”

ĀBaán László: A Városliget nemhogy elvesztette volna parkjellegét, hanem éppen fordítva. Ahogy ígértük, 21. századi módon megújítva több zöld és több kultúra lett a Ligetben

A Városliget új kapuja

ĀGyönyörű, különleges épület lett a százötven éves Néprajzi Múzeum első saját otthona, amely márciusban nyílik meg + GALÉRIA