Kultúra

Kétszázharminc éve halt meg Mozart, a világ egyik legjelentősebb zeneszerzője

Remekművek alkotója

Minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője kétszázharminc évvel ezelőtt 1791. december 5-én halt meg Bécsben, a halotti bizonyítvány szerint „heveny köleshimlőben”.

Kétszázharminc éve halt meg Mozart, a világ egyik legjelentősebb zeneszerzője
Fotó: MH

A járvány miatt a város határán kívül, jeltelen sírba temették. Életének alig harmincöt éve alatt minden műfajban ontotta a remekműveket. 1788-ban alig hat hét alatt komponálta utolsó három nagy szimfóniáját, az Esz-dúrt, a g-mollt és a C-dúrt (Jupiter). Leghíresebb operái: az Idomeneo, a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága, a Cosí fan tutte és a Don Giovanni. Utolsó operáját, a Varázsfuvolát, amelyet szoktak szabadkőműves allegóriának is értelmezni, mert Mozart és a szövegíró Emanuel Schikaneder is szabadkőműves volt.

Utolsó alkotása a Requiem, amelyet a „titokzatos fekete köpenyes”, Franz von Walsegg gróf rendelt meg, és Mozart halála után tanítványa, Franz Süssmayr fejezte be. Születésének 250. évfordulóján a salzburgi Mozarteum az interneten is elérhetővé tette névadója összes művét, eredeti kottáit és iratait. Mozart egyik legnépszerűbb (A-dúr, K. 331) szonátájának eredeti kézirattöredékét az Országos Széchényi Könyvtárban fedezték fel.

Kapcsolódó írásaink

Kamarazene Prousttal

ĀVárjon Dénes zongoraművész: A Kamara.hu fő célja mindig is a művészeti ágak közti átjárhatóság volt