Kultúra

Könyvekkel az idősekért

Az emberek örömmel fognak össze egy jó ügy érdekében – mondta lapunknak Boda István, a Kulturális Táplálék Gyűjtés kampányt megálmodó egyesület elnöke

Mohácson indította el vidéken elsőként a Kulturális Táplálék Gyűjtés kampánya, amelyet hamarosan Pécsre is kiterjesztenek. A programot megálmodó egyesület 2022 elején már négy megyében látná el ingyenes olvasmányokkal a szociális otthonok lakóit.

Könyvekkel az idősekért
Nem mindenhol van könyvvásár, de az idős embereknek fontos az olvasás
Fotó: MH

Amint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, tavaly nyáron, a járvány kitörését követően a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület jótékonysági kampányt hirdetett, hogy a korlátozások ideje alatt ingyenes, minőségi könyvekkel lássák el az embereket, köztük is legfőképp az időseket. Az egyesület – amelyet a Budapest-szerte fellelhető zöld könyves szekerekről ismerhetünk –  Kulturális Táplálék Gyűjtés elnevezésű projektje során arra kérte a lakosságot, ajánlják fel feleslegessé vált könyveiket, hogy eljuttathassák őket a főváros különböző szociális intézményeibe.

A Kulturális Táplálék Gyűjtés kampánya során első lépéseként begyűjtik, majd átválogatják a lakosság által felajánlott könyveket, és mindeközben felmérik, hogy a helyi szociális intézményekben milyen jellegű olvasmányokra van igény, illetve mekkora mennyiségben, a visszajelzések alapján pedig eljuttatják azokat az otthonokba.

„A kampány Budapesten rendkívül sikeres volt, ezt látva döntöttünk úgy, hogy az akciót kiterjesztjük a nagyvárosokra is. Miután tavaly decemberben egy adománygyűjtést követően el tudtuk indítani az ehhez szükséges kisteherautó lízingjét, elkezdtük szervezni a begyűjtéseket. Az egyesület mohácsi székhelyű, és mivel a helyi önkormányzat teljes mértékben mellénk állt, itt szerveztük meg az első begyűjtéseket idén szeptemberben” – mesélte lapunknak Boda István, az egyesület elnöke, aki elárulta azt is, missziójukat az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális, illetve szociális ügyekért felelős államtitkársága is támogatta.

Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeum egy héten keresztül fogadta és tárolta a lakosságtól beérkező könyveket. Az elnök elmondása szerint olyan sok adomány érkezett, hogy többször kellett fordulniuk a teherautóval az elszállításkor. Ez több ezer könyvet jelent. „A mohácsi példa jól mutatja, hogy az emberek örömmel fognak össze, ha az idősekről van szó, és hajlamosak kilépni a komfort­zónájukból egy jó ügy érdekében” – fogalmazott Boda István.

A szervezet következő lépésként Pécsre és vonzáskörzetére terjeszti ki kampányát. A Pécsi Kulturális Központ november 29-től december 4-ig három helyszínen fogadja az adományokat, míg a környező településeken a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága biztosít helyszínt. Az elnök elárulta, arra számítanak, hogy olyan sok könyv gyűlik össze, amelyből más településekre is szállíthatnak. Terveik szerint ugyanis jövő év elején sorra kerülhet további három régió: Tolna, Fejér és Somogy megye is.

Boda István egyúttal jelezte, várják partnerek jelentkezését a kampányhoz, aki pedig a begyűjtések pontos helyszínéről szeretne tájékozódni, keresse fel a Mozgó Könyvek Facebook-oldalát. 

Kapcsolódó írásaink

Szegények és gazdagok

ĀDonatella di Pietrantonio könyve idézi Elena Ferrante világát, de teljesen más konklúzióra jut, mint a Nápolyi regények szerzője