Kultúra

Megújul Kecskeméten a Kodály Intézet

Nemes László Norbert igazgató szerint nagy szükség van az intézmény átfogó infrastrukturális fejlesztésére, többek közt a külföldi hallgatók létszámának megháromszorozódása miatt

Megkezdődött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi hírű kecskeméti zenepedagógiai központja, a Kodály Intézet átfogó infrastrukturális fejlesztése. A felújítás és bővítés részleteiről Nemes László Norbert intézetigazgató beszélt lapunknak.

Megújul Kecskeméten a Kodály Intézet
A kolostorépületben korszerűen felszerelt új tantermek is helyet kapnak
Fotó: Zenekadémia/Fejér Gábor

A Modern Városok Program részeként felújítják és bővítik Kecskeméten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetét. A Kodály Zoltán szellemi hagyatékát őrző és ápoló, nemzetközi elismertségű oktatási-kulturális intézmény beruházását, amelynek most induló ütemében a kolostor-épület teljes belső felújítása, korszerűsítése és akadálymentesítése történik meg a műemléki értékek megőrzésével, a minapi kormánydöntés hagyta jóvá. Az épület tetőszerkezetét és külső homlokzatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az előkészítési szakaszban már helyreállíttatta.

„Az eddig kollégiumként és oktatási helyszínként is funkcionáló épület reményeink szerint 2023 őszétől oktatói központtá válik, ahol a digitális és az online oktatásra is alkalmas tantermek várnak minket vissza, amelyek segítenek abban, hogy ne csak az itt tanulókat érhessük el, hanem azokat is, akik nem tudnak Kecskemétre eljönni, de szeretnének részt venni az intézet programjában” – magyarázta lapunknak Nemes László Norbert, az intézmény igazgatója.

Mint elmondta, közben halad a beruházás második üteme, az új épületszárny és a Kodály-kert építésének előkészítése is. A Mányi István Építész Stúdió tervei szerinti bővítés korszerű oktatási, kutatási és kollégiumi helyiségeket, háromszázötven fő befogadására alkalmas hangversenytermet, valamint kétszintes mélygarázst foglal magában.

Nemes szerint hiánypótló a fejlesztés során kialakítandó koncertterem
Nemes szerint hiánypótló a fejlesztés során kialakítandó koncertterem
Fotó: Zeneakadémia/ Valuska Gábor

A Magyar Hírlap kérdésére Nemes László Norbert elmondta, az átfogó infrastrukturális fejlesztést négy ok indokolta. „Nagyon örömteli fejlemény intézetünk életében, hogy az elmúlt tizenkét évben gyakorlatilag megháromszorozódott a külföldi hallgatók száma. Ezért szükségünk van kollégiumi férőhelyekre, új tantermekre – olyanokra is, amelyek megoldják
az ének-zene tanítás új módszertani kutatásaihoz kapcsolódó speciális helyigényünket –, illetve a rendkívül gazdag zenepedagógiai archívumunk egyre növekvő állományának megfelelő elhelyezése sem várhat tovább” – hangsúlyozta az igazgató. Mint kiemelte, legalább ugyanennyire fontos egy regionális szinten is hiánypótló hangversenyterem és rendezvényközpont kialakítása, amely Kecskemét építészeti, kulturális és turisztikai vonzerejét is erősíti.

Mint azt lapunknak Nemes megjegyezte, évről évre mintegy húsz országból (az európai partneregyetemektől kezdve Ausztrálián át Észak-Amerikáig) érkeznek külföldi zenetanárok és karnagyok Kecskemétre, hogy magyar hallgatótársaikkal, kollégáikkal együtt alap- és mesterképzésen vagy úgynevezett diplomakurzuson sajátíthassák el az énekalapú, a relatív szolmizáció eszközét használó zenetanulást és –tanítást, a Kodály-koncepciót, amely nagyon egyedi módja a zenei készségek fejlesztésének.

Emellett az intézet gondozza és teszi kutathatóvá olyan nagy magyar zenepedagógusok hagyatékát, mint Forrai Katalin, Kokas Klára, Szőnyi Erzsébet és például Vajda Cecília, aki a Kodály-módszer brit adaptációjának legfontosabb alakja. „Felbecsülhetetlen értékű könyvtárukat, személyes anyagaikat, szakmai feljegyzéseiket, levelezéseiket őrizzük, és a fejlesztésnek köszönhetően mindazok, akik érdeklődnek a magyar zenepedagógia gyakorlata iránt, valóban hozzáférhetnek majd ehhez a gazdag gyűjteményhez” – emelte ki a Magyar Hírlapnak Nemes László Norbert. Az igazgatótól azt is megtudtuk, az intézmény honlapján (Kodaly.hu) rendszeresen tájékoztatják a közönséget a kivitelezés alakulásáról.

Kapcsolódó írásaink