Kultúra

Az ökologikus gondolkodás a kultúra része

Nyílt napot rendeztek a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiállító standján

Nyílt napot és kerekasztal-beszélgetést rendeztek az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon Budapesten a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) standján a programsorozat szervezői, melynek témája a természet, a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a kultúra, valamint az EKF kapcsolata volt. Ez alkalommal írt alá ünnepélyesen stratégiai megállapodást Markovits Alíz, az EKF 2023 Zrt. vezérigazgatója és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

Az ökologikus gondolkodás a kultúra része
Fischer József, Markovits Alíz, Porga Gyula, Puskás Zoltán
Fotó: MH/Purger Tamás

Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Magyarország kormányzati kommunikációért fele­lős államtitkára köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy „Veszprém kiváló helyszín lesz, hiszen olyan történelmi városról van szó, amelynek a történeti, kulturális és természeti adottságai túlmutatnak a méretén”.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a vadászati és természeti világkiállítás üzenete: „Egy a természettel” az EKF mottója is egyben. Mint mondta, azért is fontos az EKF 2023 részvétele a vadászati és természeti világkiállításon, hiszen így bemutathatják, hogyan képzelik el a fenntarthatóságot és azt, hogy a kultúra hogyan járulhat hozzá az ökológiai szemlélethez, hogyan tudnak természetközelibb, természetközpontúbb világot építeni a jövőben egy olyan térségben, ahol a természetben élés a mindennapok része.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy amikor felmerült a veszprémiekben, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázzanak, azt látták, hogy náluk nagyobb és erősebb vetélytársaik is pályáznak a lehetőségért, és akkor arra gondoltak, valahogyan nagyobbnak kellene lenniük, hogy esélyesek legyenek a győzelemre. Így bevonták a Balaton és a Bakony térségét is, felkeresték a települések önkormányzatait és a helyi civil szerveződéseket. Hangsúlyozta: jelenleg száznál több település önkormányzatával kötöttek együttműködési szerződést a programsorozat kapcsán.

Hogy nyomatékosítsák az EKF 2023-hoz kapcsolódóan az ember, a közösségek, a kultúra, a természet és természetvédelem, a fenntarthatóság kapcsolatát, a világkiállítás vendégei és a sajtó képviselői előtt írt alá stratégiai megállapodást Markovits Alíz, az EKF 2023 Zrt. vezérigazgatója és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

A következő kerekasztal-beszélgetésen Lékai-Kiss Ramóna színész–műsorvezető kérdéseire válaszolva Markovits Alíz elmondta, hogy például a limitált látogatószámmal megrendezendő Romkoncertek is a kultúra, a közösség és a természet, a múlt érzékenyebb, sérülésmentes találkozásait szolgálják, a Balatorium pedig külön is fel kívánja hívni a figyelmet a természettel kapcsolatos felelős magatartásra.

Porga Gyula azt hangsúlyozta, hogy a Balaton és környéke nem csak a nyaraló szezonban kínál felüdülést, hanem az év 365 napján. Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területkezelési osztályvezetője azt emelte ki, hogy a természeti környezetet úgy tudják megóvni, ha a gyermekeket és a családokat tanítják meg arra, hogyan viselkedjenek ezeken a helyszíneken.

A beszélgetést követően Erdélyi Szabolcs tartott prezentációt a Hypercycle-nek az EKF-hez kapcsolódó tevékenységéről, melynek célja, hogy kisiskolás kortól megtanítsák a gyermekeket a szelektív szemétgyűjtésre, és arra, hogy a hulladékból hasznos személyes tárgyakat készíthetnek. Erdélyi Szabolcsék nemzetközi művészeti táborokat is szerveznek, amelyekben a világ távoli tá­jairól érkező művészek alkotnak PET-palackokból, sörösdobozokból, parafadugókból, zárjegyekből, és más haszontalannak tekintett anyagokból.

Kapcsolódó írásaink

Középpontban a hegedű

ĀKováts Péter, Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész: Szeretnénk elérni, hogy mi, magyarok legyünk büszkék Auer Lipótra, és tudatosítsuk a nagyvilág számára is