Kultúra

Bemutatták a Fekete Istvánról szóló filmet

A nyolcvanperces film tévépremierjét a Duna Televízióban tartják, október 4-től pedig az Uránia is műsorára tűzi

Egész estés dokumentumfilm készült Fekete Istvánról, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet szerzőjéről, a magyar erdész-vadász irodalom elismert művelőjéről. A bereki ember című alkotást hétfő este mutatták be az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Bemutatták a Fekete Istvánról szóló filmet
Fekete István nemcsak ifjúsági író
Fotó: MH/Wikipedia

„Aki elolvassa a Tüskevárt, azt egy életre megérinti a természet” – mondta a Fekete Istvánról készült dokumentumfilm díszbemutatóján hétfőn este a budapesti Urániában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy éppen egy hete, szintén az Uránia Filmszínházban mutatták be a Kittenberger Kálmánról szóló filmet. Két és fél évvel ezelőtt ugyanis a világkiállítás szervezői nagy vállalást tettek: nemcsak a vadvilágról, a fenntartható gazdálkodásról, a vadgazdálkodásról szóló tudást, az ország természetei értékeit mutatják meg, hanem egyúttal a vadászati irodalom és a vadgazdálkodás legnagyobbjai esetében a kultuszépítés feladatát is magukra vállalják – idézte fel.Hozzátette, Fekete István Magyarország egyik legolvasottabb írója, akinek műveit több mint tizenötmillió példányban adták ki, és tizenkét országban, tizennégy nyelven jelentek meg írásai.

„Ideje azonban megemlékezni arról, hogy Fekete István munkásságának nem a gyerekirodalom a legfontosabb eleme. Azt agyonhallgatta a kommunista rezsim, amely megpróbálta az írót megtörni és arra kényszerítette Fekete Istvánt, hogy az ifjúsági irodalomban teljesítse ki magát” – idézte fel.  

Ezzel a filmmel nemcsak a természetről író embernek állítunk emléket, hanem elkezdhetjük törleszteni azt a restanciát, amellyel a magyar irodalom tartozik Fekete Istvánnak – mondta el Kovács Zoltán. A Nemzeti Filmintézet és a Takarékbank támogatásával 2021-ben készült film kordokumentumok, a családtagokkal készített interjúk, valamint irodalmi anyagok alapján kalauzol végig az író életének történelmi fordulópontokkal tűzdelt, sorsfordító pillanatain.

A bereki ember főszerepeit Szabó Sipos Barnabás és Bodrogi Gyula játssza; a rendező Bertha Lívia, fényképezte Szepesi Dávid, a producerek Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida József. A nyolcvanperces film tévépremierjét a Duna Televízióban tartják, október 4-től pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház is műsorára tűzi A bereki embert.

Kapcsolódó írásaink