Kultúra

Balázs János a „Cziffra-kápolnában”

Centenáriumi ünnepségsorozat

A Cziffra György által rendbehozatott senlisi St. Frambourg-kápolnában lép fel Balázs János zongoraművész a franciaországi Cziffra Alapítvány felkérésre szeptember 24-én, így folytatva az emlékév programjait.

Balázs János a „Cziffra-kápolnában”
Balázs János
Fotó: MH

A Kossuth-díjas művész ImprovisArt című műsorát adja elő, amelyet kifejezetten az évfordulóra állított össze a mester technikailag rendkívül nehéz és ezért ritkán játszott átirataiból, és saját parafrázisaiból. A Cziffra Founda­tion centenáriumi ünnepségsorozata ezzel a koncerttel kezdődik Franciaországban – közölték a szervezők az MTI-vel. A koncert Bach-tól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, bemutatva azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész társává válik, írta az MTI.

A művész így szeretné felhívni a figyelmet e műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György előtt. Cziffra György 1973-ban alapította a Cziffra Foundationt, amelynek központja Liszt Ferenc Auditorium néven a történelmi Saint-Frambourg-kápolna lett. A művész magánvagyona felhasználásával újította fel jelenlegi formájára a korai gótikus kápolnát, a francia történelem egyik fontos helyszínét.

A műemléket 1977-ben nyitotta meg koncertteremként. Ekkor készült el a barátja, Joan Miró által felajánlott nyolc üvegablak is, amely a mai napig a kápolna dísze. Az alapítvány elnöke Gérard Bekerman, a Cziffra György-emlékév nemzetközi védnöke. Balázs János nem először lép fel a Cziffra-kápolnában, először 2012-ben játszott ott, amikor 24 évesen megnyerte a Cziffra György Emlékverseny első díját. A Cziffra100 eseményeiről a Cziffra100.com weboldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó írásaink

Lisztről szól az ősz a Zeneakadémián

ĀFiatal tehetségek mellett hazai és világsztárokkal indul újra a koncertélet - Várdai István, Liszt-díjas csellóművész: Nagyon fontos megmutatni a fiataloknak, hogy ez miért több, mint munka