Kultúra

Jövőálló zeneipar

Az idei Music Hungary Konferencia célja, hogy olyan témák kerüljenek terítékre, amelyek segítenek visszaépíteni a szakma immun­rendszerét

Veszprémben rendezik az idei Music Hungary Konferenciát november 17-én és 18-án. Az esemény az újraindításról, illetve a zeneipar jövőjének aktuális kérdéseiről szól majd.

Jövőálló zeneipar
A Music Hungary Szövetség vezetői a legégetőbb kérdéseket vetették fel
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tegnap tartották a Music Hungary Konferencia sajtótájékoztatóját, stílusosan a főváros egyik nép- és könnyűzenei központjában, a Kobuci Kertben. Ahogy tavaly, úgy idén is a nagyszabású rendezvényt november 17-én és 18-án bonyolítják le a veszprémi Hangfoglalóban. Weyer Balázs, a zeneipari szereplőket tömörítő Music Hungary Szövetség elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy a konferencia elsősorban a zeneipari jövőállóság kérdéskörére épül, olyan témákra, amelyek körbejárása segít abban, hogy visszaépüljön a szakma „immunrendszere”.

Weyer arról is beszélt, a pandémia okozta sokkot arra szeretnék felhasználni, hogy új dolgokat tanuljanak. „Szeretnénk belevágni újszerű üzleti modellekbe, eseményprotokollokba, együttműködési formákba, nemzetközi kitekintésekbe, sok olyasmibe, amire korábban is törekedtünk, de amíg az embert nem kényszeríti rá az élet, hajlamos a halogatásra” – hangsúlyozta az elnök.

Az eseményen elhangzott: 2020-ban a szokásos hatvanezer koncert helyett csak nyolcezret tartottak meg az országban, valamint az élőzenei szektor körülbelül negyvenmilliárdos éves bevétele több mint nyolcvan százalékkal visszaesett. „Az elmúlt másfél évnek ez a pénzügyi és pszichés sokkhatása, amely érte az iparágat, nem egy szezon alatt hozható vissza. És az, hogy milyen gyorsan tudja visszaépíteni a szakma, az részben azon múlik, hogy milyen segítséget kap” – fűzte hozzá Weyer.

Kádár Tamás társelnök a sajtótájékoztatón kifejtette, a szövetség elkezdett olyan megoldáson dolgozni, amely egyrészről felméri a zeneipar teljesítőképességét, másrészről pedig megpróbál olyan, normatív jellegű támogatási vagy segítségalapot kidolgozni, amely a zeneipar minden szereplőjének megoldást jelenthet.

„A PwC készített egy hatástanulmányt, amelynek a konklúzió-ja az ÁFA-csökkentés volt. Nem azt várjuk el az államtól, hogy helikopterpénzt dobjon a zeneiparnak, a csökkentés egy win-win alapú megközelítés” – mondta a Music Hungary Szövetség társelnöke, aki a tanulmányra hivatkozva arról is beszélt, ez az intézkedés úgy tudná talpra állítani az iparágat, hogy végül az állam is nyerő pozícióba kerülne az adóbevételeket tekintve.

Temesi Bertalan elnökségi tag két szót emelt ki, az egyik a párbeszéd, a másik a kritika. „Abban az esetben ha egy párbeszéd nem tud létrejönni, a másik fél csak kritikát tud elmondani. Nekünk nem az a célunk, hogy kritizáljunk. Ha létrehozzuk a párbeszédet, és információt cserélünk, akkor nemcsak kritikát tudunk megfogalmazni, hanem együtt is tudunk működni” – emelte ki az elnökségi tag arra utalva, hogy szeretnének sokkal hatékonyabb és erősebb együttműködést kötni az állami döntéshozókkal.

„Két kérdést teszünk az idei Music Hungary Konferencia középpontjába. Egyrészt a zenészek és a zeneiparban dolgozók fizikai-szellemi jóllétét, másrészt a zenészek jólétét, ami nem luxuséletet jelent, hanem minimális egzisztenciális biztonságot, a zeneipar bevételei-nek a garantálását” – ismertette Süli András, az idei Music Hungary Konferencia szervezője, aki azt is hangsúlyozta, fontos körbejárni, hogyan tud egy zeneiparban működő bármilyen entitás a lehető legtöbb lábra állni 2021-ben, hogyan lehet a legkevésbé kitéve a bizonytalansági tényezőknek.

Mint kiderült, idén is sokszínű programokkal várják a konferencia résztvevőit: lesznek olyan beszélgetések, előadások, amelyek a hozzáférhető európai uniós forrásokról adnak majd tájékoztatást, de az alternatív forrásteremtésről, például a közösségi finanszírozásról is tartanak tájékoztatót. Foglalkoznak az újszerű közösségi médiaplatformokkal, például a TikTokkal, az új érdekvédelmi szervezetekkel, és lesznek a közeli jövőt firtató beszélgetések is. Süli András hozzátette: a konferenciának utánpótlás-nevelő funkciója is lesz, hiszen tartanak majd tréningeket, kis létszámú csoportos képzéseket, ezért szeretnék, ha minél több fiatal, a zeneiparban elhelyezkedni készülő résztvevője lenne a konferenciának.

Kapcsolódó írásaink