Kultúra

Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta kedden Pilinszky János költő, író születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, a Kertész Imre Intézet centenáriumi programsorozata részeként.

Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából
Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából megjelenő bélyeg
Fotó: MH / Papajcsik Péter

A negyven éve elhunyt és száz éve született Pilinszky János már életében legendának számított, de a 21. században is az ő szavaival fogalmazzuk meg kétségeinket, vágyainkat, szomorúságunkat - hangsúlyozta Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója az ünnepélyes keddi kibocsátáson.

József Attila mellett a fiatalság körében az egyik legnépszerűbb költőnek számít, verseskötetei újra és újra gazdára találnak, sorait házak és kocsmai wc-k falára írják, egy-egy mondata kávéházakat ékesít - mondta a főigazgató, hozzátéve: Pilinszkyt olvasva ráébredtünk arra, hogy az embert a sebek teszik értékessé.

Emlékeztetett arra, hogy a költő huszonhat évesen egykötetes szerzőként kapott Baumgarten-díjat. "Ha csak az 1946-os Trapéz és korlát című könyve marad meg, akkor is beszélnünk kell róla" - hangsúlyozta Schmidt Mária, kiemelve: Pilinszky önmagához hűen élt, barátai - Nemes-Nagy Ágnestől, Kocsis Zoltánon át Törőcsik Mariig -  tisztában voltak Pilinszky spirituális, szikár, megfoghatatlan természetével.

A közalapítvány támogatásával forgalomba kerülő Pilinszky-bélyeg 50 ezer példányban jelenik meg, rajta Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon és a bélyegen a "Minden tetőről látni a napot"-idézet olvasható - mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója.

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából megjelenő bélyeg
Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából megjelenő bélyeg
Fotó: MH / Papajcsik Péter

A bélyeg Takács Tamás Péter grafikusművész tervei alapján, Szebeni András fotóművész Pilinszky-portréjának felhasználásával készült - tette hozzá.

A Pilinszky-bélyeg csütörtöktől megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

Tallai Gábor, a Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány programigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években a közös munka eredményeként több bélyeg került forgalomba, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, külön a cigány hőseit, és az első magyar szabadon választott kormány tagjait örökítették meg bélyegtömbön, de Trianonról is készült közös bélyeg.

A Kertész Imre Intézet Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, májusban indított féléves centenáriumi programsorozata november 27-ig egyebek között versmegzenésítési pályázattal, tematikus sétákkal, kiállításokkal, rendhagyó irodalomórákkal és a KultúrArc című beszélgetéssorozattal idézi meg a huszadik század egyik legjelentősebb költőjének életművét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom