Kultúra

Egy bohém zseni rapszódiája: Hetvenöt éve született Freddie Mercury

Hetvenöt éve született Freddie Mercury, a legendás Queen együttes frontembere, a rockzene történetének egyik legkarakteresebb alakja és legnagyobb hatású énekese.

Egy bohém zseni rapszódiája: Hetvenöt éve született Freddie Mercury
Freddie Mercury legendás sárga kabátjában a Queen 1986-os koncertjén a Wembleyben
Fotó: AFP/Tony Mottram

Mercury perzsa párszi szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Farrokh Bulsara néven az afrikai brit gyarmat, Zanzibár területén. Kisgyermekkorát nagyrészt Indiában töltötte, zenei tehetsége már ekkor megmutatkozott, hétéves korában kezdett zongorázni.

Nyolcéves korától egy Bombay melletti bentlakásos fiúiskolában tanult, négy évvel később itt alapította meg első zenekarát, a The Hecticst, és becenevét, a Freddie-t is itt kapta. Együttesével különböző híres rock and roll előadók - mint például Cliff Richard vagy Little Richard dalait dolgozták fel, egyik zenésztársa szerint Freddie kiváló érzékkel tudta visszajátszani a zongorán a rádióban hallott dalokat.

Freddie tizenhét éves korában visszaköltözött a szülői házba, majd alig egy évvel később, 1964 tavaszán az egész család Angliába menekült a zanzibári forradalom viszontagságai elől.

A Queen: Roger Taylor dobos, John Deacon basszusgitáros, Freddie Mercury énekes és Brian May gitáros (balról jobbra)
A Queen: Roger Taylor dobos, John Deacon basszusgitáros, Freddie Mercury énekes és Brian May gitáros (balról jobbra)
Fotó: Twitter

A Londontól nagyjából húsz kilométerre fekvő Felthamben telepedtek le, az ifjú Freddie pedig grafikusnak kezdett tanulni, 1969-ben le is diplomázott. Képzőművészeti tudásának később is nagy hasznát vette, a Queen híres címer-logóját is ő tervezte.

A zenét tanulmányai mellett sem hanyagolta el, nagy hatással volt rá a The Beatles és John Lennon munkássága, valamint Jimi Hendrix zseniális gitárjátéka. Ezekből az inspirációkból is merítve gitározni tanult, és számos bandában énekelt, jóllehet, igazán csak diplomája megszerzését követően „vetette bele” magát a zenekarozásba.

Közben különféle munkákból tartotta el magát, volt csomagkezelő a Heathrow reptéren, de használt ruhákat is árult a kensingtoni piacon, utóbbi melójának köszönhetően ismerte meg későbbi zenésztársát, a dobos Roger Taylort is.

Taylor ekkortájt a gitáros Brian Mayjel közösen a Smile nevű csapatban játszott, és mivel az énekesük kilépett, így felkérték Freddie-t, vegye át a helyét, aki 1970 áprilisában örömmel mondott igent az invitálásra. A banda végleges felállása 1971-re alakult ki, ekkor vették be John Deacon basszusgitárost a bandába, a csapat nevét pedig - Freddie javaslatára - Queenre változtatták.

Freddie Mercury gyakran zongorázott is a Queen koncertjein
Freddie Mercury gyakran zongorázott is a Queen koncertjein
Fotó: AFP/Jean-Claude Coutausse

A Queen hangzásának egyik sarokköve Freddie egyedi, rendkívül karakteres énekhangja volt, négyoktávos hangterjedelme révén szinte bármilyen stílusban otthonosan mozgott a poptól a hard rockon át az operáig, képes volt akár dörmögő baritonból egy pillanat alatt tenorba váltani, ha a helyzet megkívánta.

A banda első két lemezére - bár a kritikusok mindkettőt pozitívan fogadták - a szélesebb közönség még nemigen kapta fel a fejét, első komolyabb sikereiket a harmadik albummal, az 1974-es Sheer Heart Attackkel aratták. Ennek a korongnak az egyik kiemelkedő tétele a Stone Cold Crazy című nóta, Freddie azon kevés szerzeményeinek egyike, amelyeket gitáron írt. Az alig több mint két perc hosszúságú dal szélvészgyors tempójával és zúzós gitárhangzásával a thrash és speed metal stílusok egyik előhírnökének tekinthető.

Objektum doboz

A következő sorlemez, az 1975-ben a boltokba került A Night At The Opera aztán már elhozta a Queen számára a nagy áttörést, és vele együtt a világhírnevet. Ezen hallható a Mercury által írott, csaknem hatperces miniopera, a Bohemian Rhapsody.

A több „felvonásból” álló, refrén nélküli számban az énekes, akinek hangját többször is egymásra keverték, megcsillogtathatta kivételes hangterjedelmét.

A csillagászati összegből rögzített kislemez, amelyhez - évekkel az MTV zenei csatorna elindulása előtt - az első igazi videoklip készült, két különböző alkalommal is milliós példányszámban kelt el, és több szavazáson is minden idők legjobb dalának választották.

Objektum doboz

A Queen egymás után ontotta a nagyobbnál nagyobb slágereket, a Somebody to Love, a Radio Ga Ga, a Who Wants to Live Forever, a We Will Rock You, az I Want to Break Free vagy a Bicycle Race egy korszak meghatározó dalaivá váltak, a We Are the Championst a pedig mind a mai napig előszeretettel játsszák a különböző sporteseményeken, vagy éppen éneklik a szurkolók a lelátókon.

Ezért igencsak meglepő, hogy az együttes pályafutása során Angliában csak három, Amerikában pedig két kislemezt tudott a listák élére röpíteni, ezek közül az egyik a David Bowie-val közös Under Pressure volt 1981-ben.

Objektum doboz

Freddie dalszerzői kvalitásait jelzi egyébként, hogy - bár saját bevallása szerint alig tudott kottát olvasni - a zenekar számos nagy slágere az ő nevéhez fűződik, a banda Greatest Hits lemezének tizenhét tételéből tízet ő írt.

Mercuryt kivételes hangja mellett frontemberi kvalitásai emelték minden idők legnagyobb rockénekesei közé: vonzódott a teatralitáshoz, excentrikus megjelenésével, harsányságával és fellépőruháival azonnal magára irányította a publikum figyelmét, a közönséggel gyakran kommunikált, énekeltette őket, igyekezett bevonni őket az előadásokba.

Freddie-nél a mikrofonállvány is showelemként funkcionált
Freddie-nél a mikrofonállvány is showelemként funkcionált
Fotó: AFP/DPA/Werner Baum

Mikrofonállványát is szívesen használta egyfajta show-elemként, rendszeresen előfordult, hogy azt "pengetve" vívott gitárpárbajt Brian Mayjel a dalok közben.

A Queen számos emlékezetes koncertet adott az évek során, Freddie talán legjobb formájában az 1985-ös Live Aiden volt.

Objektum doboz

Még fénykorukban, 1986-ban jutottak el Budapestre, fellépésükről a Népstadionban film készült. A feledhetetlen hangulatú koncert egyik fénypontja az volt, amikor Mercury előadta a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű magyar népdalt.

Objektum doboz

Az énekes ezután visszavonult a nyilvánosság elől, készített két szólólemezt, az egyiket a katalán Montserrat Caballé operaénekesnővel. Annak a kiadványnak a címadó dala, a Barcelona később az 1992-es barcelonai olimpia hivatalos himnusza lett.

Objektum doboz

A Queen utolsó két albumát már nem kísérte világ körüli turné, Mercury az 1991-ben megjelent Innuendón található The Show Must Go On című dallal búcsúzott a közönségtől.

Freddie egész életében két végén égette a gyertyát, fényűző életmódjáról legendák keringtek. Bár a magánemberként színpadi viselkedésével ellentétben alapvetően visszahúzódó személyiség volt, szűkebb baráti körével szívesen és gyakran mulatozott, olykor bizony mértéket sem ismerve.

Freddie szuggesztív előadásmódjával mindenkit hamar magával tudott ragadni
Freddie szuggesztív előadásmódjával mindenkit hamar magával tudott ragadni
Fotó: AFP/Jean-Claude Coutausse

Megesett, hogy majdnem félmillió dollárt fizetett egy kínai porcelánért, amely megtetszett neki, máskor születésnapi partijának vendégeit Ibizára röptette, ahol tűzijáték és flamencotáncosok szórakoztatták őket.

Mercury biszexualitását nem titkolta, első és legnagyobb szerelmeként Mary Austint szokták emlegetni, akit az énekes Brian Mayen keresztül ismert meg, évekig együtt is éltek egy kensingtoni házban.

Amikor 1976 decemberében Freddie bevallotta Marynek, hogy férfiakhoz is vonzódik, romantikus kapcsolatuk véget ért, de barátságuk megmaradt, Mercury még a nyolcvanas évek közepén is úgy hivatkozott Maryre egy interjúban, mint az "egyetlen igaz barátjára".

Freddie Mercury és Mary Austin
Freddie Mercury és Mary Austin
Fotó: artfido.com

Freddie-nek az évek során több homoszexuális viszonya is volt, a legtartósabb kapcsolat egy Jim Hutton nevű londoni borbélyhoz fűzte, akivel 1985-ben találkoztak először.

A fodrász először nem ismerte fel az énekest, így azt sem tudta, hogy világsztárral van dolga, később aztán a két férfi fokozatosan közelebb került egymáshoz, és együtt is éltek Londonban. Hutton egészen haláláig ápolta az utolsó időszakában már nagyon beteg Mercuryt, aki ekkor már férjeként emlegette.

Freddie 1991. november 23-án hivatalosan is megerősítette az AIDS-betegségéről terjengő pletykákat - egy nappal később meghalt. Ő volt az első jelentős rockzenész, akit az AIDS vitt el, így halála világszerte hatalmas megdöbbenést váltott ki. Pályatársai néhány hónap múlva hatalmas koncerttel tisztelegtek emléke előtt.

Mercury hátrahagyott, félkész dalaiból jelent meg 1995-ben a Made in Heaven című lemez, majd 2019-ben addig kiadatlan Time Waits For No One című dala.

Objektum doboz

Az életéről készült Bohém rapszódia című filmet 2018-ban mutatták be, a világpremier a londoni Wembley Arénában volt, a Mercuryt megdöbbentő hűséggel alakító Rami Maleket Oscar-díjjal jutalmazták játékáért.

Az énekesnek világszerte több szobra van, Angliában bélyeg is megjelent az emlékére, 2013-ban egy szitakötőfajt, Indiában pedig békafajt neveztek el róla, amelyet annak a helynek közelében fedeztek fel, ahol gyermekkorát töltötte.

A Queent 2012-ben iktatták be a rock and roll hírességek csarnokába. Freddie Mercury máig élő népszerűségét jelzi, hogy jóllehet nem Angliában született, a BBC száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyre került.

Kapcsolódó írásaink

Bohém rapszódiák

ĀA nyár utolsó napján a budapesti Szent István-bazilika előtt rendezte meg az MVM immár hagyományos, különleges, fúziós zenei hangversenyét, az MVM ZENERGIÁT