Kultúra

Óriási az érdeklődés az újjászületett Szent István-terem iránt

A Budavári Palota első eredeti formájában helyreállított történelmi terét óriási érdeklődés övezte már a megnyitás napján. A látogatók hosszú sorokban várakoztak, az összes közel félórás tárlatvezetés megtelt, sőt a szervezők a tervezetteken felül is indítottak csoportokat - írja a Várkapitányság sajtóközleménye.

Óriási az érdeklődés az újjászületett Szent István-terem iránt
A Szent István-terem leginkább meghatározó anyaga a fa, amely a padlót, a mennyezetet és a falakat borítja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Szent István-termet és a hozzá tartozó kiállítást a szűk befogadóképesség ellenére egy nap alatt több mint ezren tekintették meg, de még ennél is többen lettek volna rá kíváncsiak a helyszínen.

Az újjászületett terem augusztus végéig ingyenesen, foglalás nélkül is látogatható.

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a magyar iparművészet kiemelkedő teljesítménye volt a 19-20. század fordulóján, de a második világháborúban megsemmisült. A most újjászületett helyiség az állami ünnepen nyitotta meg kapuját és már az első napon óriási érdeklődést vonzott.

A közel félórás tárlatvezetéseket a helyszín szűk befogadóképessége ellenére is több mint ezren tekintették meg.

Az előregisztrált és helyszínen várakozó látogatók között voltak határainkon túlról érkező fiatalok is, akiknek a Rákóczi Szövetséggel együttműködve biztosított belépést a Várkapitányság, így Szent István ünnepén ők is az elsők között tekinthették meg a látványosságot - áll a közleményben.

 A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett terem elrendezése, díszítése és bútorzata mindenben az eredeti helyiséget követi. Az ország legnagyobb Zsolnay-kandallóját, Szent István-mellszobrát, az Árpád-házi királyokat és szenteket bemutató képeket, a csillárokat, a gyönyörű padlót és a kazettás mennyezetet is a legkiválóbb mesterek készítették.

A negyedóránként induló turnusokban a szervezők helyet biztosítanak az előregisztrált időpont nélkül érkezőknek is, de nekik vélhetően egy kicsit többet kell majd várniuk a helyszínen. A szeptember 1-től induló bővített, 1 órás, személyes vagy digitális tárlatvezetésekre már lehet jegyet venni a https://szentistvanterem.hu oldalon - írják.

Kapcsolódó írásaink