Kultúra

Fejedelem a Múzsák kertjében

Tallián Mariann A szegények fejedelme című — II. Rákóczi Ferenc fordulatokban gazdag életét megidéző — regényét mutatták Miskolcon, a Múzsák kertjében.

Fejedelem a Múzsák kertjében
Tallián Mariann, A szegények fejedelme című regényének bemutatóján, a miskolci Múzsák kertjében.
Fotó: Kégl Ildikó

A cselekményben gazdag elbeszélés azon túl, hogy hiteles forrásokat felhasználva megidézi a Rákóczi-szabadságharc előkészületeit, kirobbanásának direkt és közvetett okait, meglehetősen árnyalt képet ad a fejedelem személyiségéről is.

Tallián Mariann író, színművész — a Tűzmadár és A bolygó hollandi regények szerzője — a miskolci könyvbemutatón a forrásmunkákról szólva elmondta:

,,A történelmi események hiteles ábrázolása fontos volt számomra, ezért amellett, hogy alaposan beleástam magam a témába, folyamatosan tartottam a kapcsolatot egy történész ismerősömmel, aki afféle szakmai lektorként működött közre a munkában.”

Tallián Mariann, A szegények fejedelme című regényének bemutatóján.
Tallián Mariann, A szegények fejedelme című regényének bemutatóján.
Fotó: Kégl Ildikó

Beszélt arról is, hogy a könyvben nem pusztán a történelmi események vannak hitelesen ábrázolva, de a fejedelem személyisége is, amihez az írónő II. Rákóczi Ferenc önéletrajzi ihletésű írásait használta alapul.

Ezekből a lélektani regényekre jellemző belső monológokból rajzolódik ki II. Rákóczi Ferenc valódi portréja, és ezen motívumok segítenek egy hitelesebb, de legalábbis komplexebb képet adni a fejedelemről.

A Zrínyi Kiadó által ifjúsági regényként meghatározott mű tizenhat fejezetben meséli el II. Rákóczi Ferenc fordulatokban gazdag életet születésétől kezdve a szabadságharc eseményein és a szatmári békekötésen át egészen rodostói száműzetéséig.

Kapcsolódó írásaink

Közép-európai írók Budapesten

ĀA Visegrádi Irodalmi Ösztöndíj nemcsak az alkotók kreatív energiáinak kiteljesedését szorgalmazza, hanem a kulturális kapcsolatépítésben is segíti a szerzőket