Kultúra

Átgondolt, módszeres építkezés

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, illetve Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök tegnap bemutatták azt a több, mint négyszázmillió forintból beszerzett színpad-, fény- és hangtechnikai eszközparkot, amelyet szeptembertől már az SZFE hallgatói használhatnak. Az intézmény vezetői a sikeres felvételi eljárásról is beszéltek.
 

Átgondolt, módszeres építkezés
Vidnyánszky Attila (j) Szarka Gábor kancellár (b)
Fotó: MH/Katona László

Két kamionnyi színpad-, fény- és hangtechnikai eszköz érkezett tegnap délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetébe, a Duna Televízió egykori székházába: a teljesség igénye nélkül nyolcvan darab mikrofon, színpadelemek, balettpadló, tizenhét digitális keverő és például több mint ötven csúcskategóriás JBL-hangfal. A rengeteg doboz gondosan becsomagolva és felcímkézve várja, hogy majd használati helyére, az SZFE Rákóczi úti épületébe szállítsák. A több, mint négyszázmillióból beszerzett berendezések ugyanis a színházi képzéseket: a Sinkovits Imre Színházművészeti és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet hallgatóit, illetve a vizsgaelőadásoknak otthont adó Uránia Filmszínház színpadtechnikai fejlesztését szolgálják. A technikai fejlesztésről, illetve a lezárult felvételi eljárásról sajtótájékoztatót tartott tegnap az SZFE kancellárja, Szarka Gábor és kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet filmes műtermében.

Szarka Gábor kancellár úgy fogalmazott, minden tekintetben eléggé lepusztult állapotokat örököltek, intézményi és infrastrukturális szinten is, de az akadályok ellenére az SZFE minden elemében megújult. „Az egyetem modellváltása sikeres: felállt az új szenátus,  felújítottuk az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés indult, sikeres felvételi időszak zajlott” – emelte ki. Hozzátette, a mostani négyszázmilliós technikai fejlesztésen túl további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések érkeznek majd, mintegy százharmincötmillió forint értékben. „Az alapok megvannak, készen állunk a folytatásra” – hangsúlyozta Szarka.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke elsőként köszönetet mondott a munkatársaknak, akik mindebben közreműködtek. Mint elmondta, aki ismerte a régi állapotokat, láthatja, hogy most tettenérhető a különbség. Úgy fogalmazott: a mostani fejlesztésekkel évtizedes elmaradásokat pótolnak. „Ez a kezdet, minden adott ahhoz, hogy átgondolt, módszeres építkezés valósulhasson meg” – emelte ki Vidnyánszky. „A végcél természetesen az új campus, amelyhez reméljük a kormány támogatását. Ezzel megvalósulna az a régóta dédelgetett álom, hogy színházi és filmes hallgatók együtt, tökéletes körülmények között tanulhatják a szükséges szakmai ismereteket” – hangsúlyozta.

A kuratóriumi elnök arról is beszélt, valóban nagyon jól sikerült a felvételi eljárás, ősszel százharminc új diák kezdi meg a képzést, és veheti birtokba az új berendezéseket. Elmondta, szombaton valamennyi elsős egy hétre Debrecenbe utazik nyári akadémiára, és azt is bejelentette, szeptemberben az ígéretek szerint mesterkurzust tart az egyetemen a világhírű orosz színházi rendező, Anatolij Vasziljev.
 

Kapcsolódó írásaink