Kultúra

Dorothy piros cipője R2–D2 társaságában

Kultfilmek és klasszikusok relikviái kapnak múzeumot Los Angelesben

Az Amerikai Filmakadémia szeptemberben megnyíló Los Angeles-i múzeumában számos kultfilm kellékeit és relikviáit láthatja majd a közönség. Az intézmény kurátora, Nathalie Morris a CNN hírportálnak adott interjúban mutatta be a gyűjtemény néhány legendás darabját.

Dorothy piros cipője R2–D2 társaságában
A Csillagok háborúja két droidját múzeumba költöztették
Fotó: AFP/Lucas Film

Mint elmondta, a kollekció egyik legértékesebb tárgya Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című sci-fijéhez készült földönkívüli szörny, az Alien figurája. A filmtörténet klasszikus kincsei közé tartozik az 1939-ben bemutatott Óz, a csodák csodája című filmből a Judy Garland által viselt piros cipellő. Mint kiderült, a híres lábbeliből a forgatáshoz hét pár készült, ebből négy maradt meg, ezek egyikét csodálhatja meg a nagyközönség a múzeumban.

Az intézmény gyűjteményébe került Steven Spielberg A cápa című filmjének óriási fehér cápája, Bruce, amely a gyártó Universal Stúdió kidobott holmijai között kallódott. Miután 2016-ban adományként a filmmúzeumhoz került, teljes felújításon esett át, és már a kiállítótérben függ. A mú­zeum anyagában ez a legnagyobb emléktárgy a maga csaknem nyolcméteres hosszúságával. „Nem feltétlenül tárgyként gondolunk rá, inkább karakterként” – magyarázta a CNN-nek a kurátor.

Ismertetése szerint a kollekció­ban rengeteg filmes kosztüm is található. Ezek egyike az a zöld ruha, amelyet Salma Hayek viselt 2002-ben a mexikói festőművész, Frida Kahlo szerepében. Alakítá­sáért a színésznő Oscar-jelölést kapott, akárcsak a ruhát tervező Julie Weiss.

Mindezek mellett az új múzeum gyűjteményének fontos tárgya még Orson Welles Aranypolgárából a szánkó, amelyre rózsabimbó van festve. „Ez a filmtörténet Szent Grálja” – fejtette ki Morris, miért állítják ki a játékszert. George Lucas Star Wars-filmjeinek két legendás droidja, C-3PO és R2-D2 is az intézményben talált otthonra.

Kapcsolódó írásaink