Kultúra

Digitalizálással mindenki számára elérhetővé válnak az Országos Széchényi Könyvtár féltett értékei

Tízmillió dokumentum hozzáférhető

 A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) 2021 második negyedévében sikeresen elindította azt a felhőalapú informatikai infrastruktúrát és integrált alkalmazást, amely az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) állományát digitalizált formában tárolja és teszi elérhetővé.

Digitalizálással mindenki számára elérhetővé válnak az Országos Széchényi Könyvtár féltett értékei
Az OSZK rendszere révén olvasható a kulturális vagyon
Fotó: MH/Purger Tamás

A teljes könyvtári állomány digitális eléréséhez és hosszú távú tárolásához nyújt hozzáférést az Országos Könyvtári Platform elnevezésű infrastruktúra és alkalmazás. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Kormányzati Informatikai Ügynökség konzorciumában megvalósuló Országos Könyvtári Rendszer projekt részeként fokozatosan elérhetővé, olvashatóvá, kereshetővé, valamint kutathatóvá vált az OSZK által őrzött és fenntartott mintegy tízmillió dokumentumból álló, folyamatosan növekvő kulturális vagyon.

A csaknem tízmilliárd forint összköltségvetésű projekt keretében létrejött Digitalizáló Központ speciális infrastruktúrája a különböző méretű, állapotú, fajtájú kiadványok és egyéb dokumentumok részben automatizált szkennelését és olvashatóságának javítását teszi lehetővé. A technológiának köszönhetően akár több száz éves könyvek, kódexek is eredeti állapotukhoz hasonló digitális formában maradhatnak fenn.

A digitális fejlesztéseknek köszönhetően az olvasóknak és a kutatóknak már nem kell felkeresniük a könyvtárat egy-egy ritka és régi szövegért, hanem az OSZK rendszerén keresztül az összes digitalizált szöveg olvasható.

Kapcsolódó írásaink