Kultúra

Megnyitottak az ország könyvtárai

A könyvtárak több mint 90 százaléka újra látogatható, és a legtöbben a jövőben is működtetni kívánják a zárvatartás idején bevezetett szolgáltatásaikat, a távoli előjegyzést, hosszabbítást és tájékoztató szolgáltatásokat, új digitális adatbázisaikat, a külső könyvkölcsönzési pontot vagy éppen a könyv-házhozszállítást – ez derült ki az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézetének legfrissebb országos felméréséből.

Megnyitottak az ország könyvtárai
Megnyitottak az ország könyvtárai
Fotó: MH

Az OSZK és a Könyvtári Intézet 2020 márciusától követi nyomon a koronavírus-járvány könyvtárakra gyakorolt hatását, és korábbi felmérésének eredményei alapján elmondható, hogy a magyarországi könyvtárak gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, s ennek eredményeképpen kreatívan átalakultak a hagyományos szolgáltatások, hangsúlyosabbá váltak a digitális tartalmak és a távoli elérésű szolgáltatások, előtérbe kerültek az online tájékoztatási formák. Az OSZK is folyamatosan bővítette elérhető digitális tartalmainak körét, nemcsak az addig is népszerű Magyar Elektronikus Könyvtár és az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis tartalmának bővítésével, de új adatbázisok (például Hangtár, Földabrosz, Fotótér) létrehozása révén is.

Az OSZK Könyvtári Intézetének friss, 2021. májusi országos felmérésében közel ezer könyvtárvezető vett részt. Az eredmények alapján elmondható, hogy a hazai könyvtárak közel fele a négymilliomodik oltás eléréséről szóló 2021. április 30-ai bejelentést követő első héten megnyitotta kapuit az olvasók előtt, 2021. május végéig pedig már 90 százalékuk várta a használókat.

A hazai könyvtárak továbbra is betartják és betartatják a megszokott egészségvédelmi intézkedéseket. Több mint a felük többlépcsős újranyitást valósít meg (például egyelőre nem látogatható az olvasói tér egésze). A leggyakrabban alkalmazott védelmi intézkedések a szinte mindenhol kötelező kézfertőtlenítés mellett a munkatársak kötelező maszkhasználata, az olvasói létszámkorlát, a biztonságos távolság jelzése és a visszahozott könyvek karanténba helyezése.

Továbbá jó hír, hogy a pandémia elmúltával is velünk maradhat azoknak az innovatív, távoli elérésű szolgáltatásoknak a többsége, amelyeket a könyvtárak a bezárások idején vezettek be. A friss adatok azt mutatják, hogy a könyvtárak több mint 50 százalékban lesz továbbra is elérhető a távoli hosszabbítás, a távoli előjegyzés, a távoli információszolgáltatás, illetve több mint 40 százalékuk tervezi folytatni a különböző digitális tartalmak (blog, podcast, könyvajánló satöbbi) előállítását, valamint működtetni a külső könyvátvételi pontokat és bizonyos feltételek mellett a könyvek házhoz szállítását is. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők előnyt élveznek a könyvtárak használata során, de a felsorolt szolgáltatások mindenki számára lehetővé teszik a kulturális alapellátást biztosító intézmények elérését.

Arról, hogy az olvasók közelében található könyvtárakban pontosan mely konkrét szolgáltatások érhetők el, a Konyvtárak.hu portál ad pontosabb képet, ahol az érdeklődők ezen felül több száz digitális könyvtári adatbázis elérhetőségét is megtalálják.

Kapcsolódó írásaink

Nagyszombattól a Reáltanoda utcáig

ĀAz Egyetemi Könyvtár és Levéltár titkait virtuális túrán tárták fel az érdeklődőkneka Földrajz Éjszakán – Eötvös Loránd sztereofényképeiből válogat az intézmény online tárlata