Kultúra

Koncertekkel, táncházzal várja közönségét a Fonó Zeneház

Lesz autentikus ír és breton népzenei est, közösen lép fel a Kerekes Band és Dalinda, Csík János és a Mezzo zenekar pedig sajátos hangulatú koncertélményt ígér

Egész júliusban különleges fellépők műsorát élvezhetik az érdeklődők a Fonóban. Emellett minden pénteken óriási táncház és két zenekar, szombatonként pedig családi program várja a közönséget.

Koncertekkel, táncházzal várja közönségét a Fonó Zeneház
A Csík Zenekar frontembere dzsesszízű dallamokat kever népzenével
Fotó: MH

Ír és breton népzenei estet rendeznek július 8-án a Fonóban. A tradicionális hárfa, az ír hegedű, a fafuvola, az ír duda és a koncertina szakavatott kezekben kelnek majd életre, hiszen minden zenész egyben a zenetörténet megszállott kutatója, és érdeklődésük tudományos is.

Quentin Vestur muzikológus, előadóművész, a breton és a kelta hárfa mestere részben saját építésű hárfákon játszik. Sylvain Pourtier zenész, előadó az ír népzene hegedűs hagyományába ásta bele magát, repertoárját főként az Ír-sziget nyugati megyéiben fennmaradt és ma is virágzó zenei anyag alkotja.

 A Duo Rouyer, Ar Gall – Klervy Rouyer (hárfa) & Malo Le Gall (fafuvola) a breton népzenei fesztiválok állandó vendégei. Simon Pfisterer és Susan Ní Cholmáin két különleges sípos hangszeren, az ír dudán (uilleann pipe) és a koncertinán játszanak.

A Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában a dzsessz­történet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatja a közönség a zenekar eladásában július 10-én. Az idén 25. jubileumát ünneplő Fono-gram-díjas Kerekes Band négy részből álló videósorozatot készített, amelyet a Föld elemei inspiráltak. A Tűz, Víz, Ég, Föld című klipeket olyan különleges helyszíneken forgatták, mint a hollókői vár, az egri Török fürdő vagy a Hortobágy, és a már megjelent különleges videókat számos országban örömmel osztották tovább. A zenekar ezt a zenei anyagot hozza el akusztikusan a Fonóba, ahol a Dalindával közösen adnak koncertet július 17-én.

Csütörtökön este ingyenes Teraszkoncertekre várják azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Július 8-án Szeder, 15-én pedig a Nosnach muzsikál de még ebben a hónapban fellép Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója és a remek Gáspár Károly trió is.

Sajátos, jó hangulatú koncertélményt ígér Csík János és a Mezzo zenekar július 22-én. Friss, lendületes előadásukban a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, dzsesszízű dallamok olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a dzsessz-hez áll közelebb. A dalok sora precízen összeállított elegye a különböző stílusoknak, szerethetően megidézve régi és új zenéket, újragondolva azokat.

Szombaton délután családi programmal várják a kicsiket és nagyokat, ebben a hónapban többek között Navratil Andrea és a Kobzos zenekar, valamint az Ördöngös Népzenetanoda is a Fonóban vendégeskedik.

Júliusban péntekenként a táncházaké a főszerep: ezeken az estéken állandó házigazda az Erdőfű zenekar, és minden este két együttes húzza a talpalávalót. A Fonó aktuális programjai a Fono.hu oldalon követhetők.

Kapcsolódó írásaink

Zenei stílust képviselni

ĀElkezdődött a Fonó Selection, a huszonöt éves budai zeneház online fesztiválja – A művészet értékesebbé tudja tenni a kiváló gazdasági teljesítményeket Sanghajtól Budapestig