Kultúra

Kulturális forgatag a Várkert Bazárban

A Himnusz születése, irodalom és foci, századelős plakátművészet, friss magyar filmvígjáték: sokrétű programkínálat

KultKoktél – Ha szomjazol a kultúrára! szlogennel hirdette meg színes nyári programsorozatát a Várkert Bazár. A Múzeumok éjszakáján különleges rendezvényekkel, azon túl pedig koncertekkel, táncelőadásokkal, irodalmi estekkel, kertmozival és szabadtéri jógával is várják a látogatókat.

Kulturális forgatag a Várkert Bazárban
A Mesél az utca című tárlatot szakértők vezetésével lehet megtekinteni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hétvégén kezdődik a Várkert Bazár KultKoktél elnevezésű nyári kulturális forgataga a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjével. A június–júliusban zajló Zene+ sorozat első összművészeti estjén Kölcsey Ferenc Himnuszának keletkezéstörténetével és Erkel Ferenc hozzá kötődő dallamvilágának összefonódásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a korszak jelentős költeményei és zeneművei mellett.

Erkel Hunyadi László operájának La Grange-áriáját Sümegi Eszter, Kossuth-díjas operaénekes szólaltatja meg, az együttest Kovács János Kossuth-díjas karmester dirigálja, az irodalmi háttérről pedig Nyáry Krisz­tián irodalmár mesél. Ezt követően július 2-án a Zene+Tánc című előadással Astor Piazzolla születésének századik, míg augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel Rodolfo születésének száztizedik évfordulójáról emlékeznek meg.

A június 26-án megtartott Múzeumok éjszakájához a Várkert Bazár tematikus sétákkal és ingyenes tárlatvezetésekkel csatlakozik. Bejárható lesz a Várnegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori, illetve az Új világ született című kiállítás is.

A Faragó Géza századelős plakátművészetét bemutató Mesél az utca tárlatot Winkler Nóra művészeti újságíró és Topor Tünde művészettörténész vezetésével lehet megtekinteni, a Hájim öröksége elnevezésű sétán bejárható lesz a nyugati pincerendszerben feltárt középkori zsidónegyed egykori rituális fürdője, míg a Hauszmann paripái sétán az eredetihez méltó formájában újjáépült Lovarda épületét nézhetik meg az érdeklődők.

Ami az irodalmi programkínálatot illeti: újra látogathatók lesznek Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész Márai-estjei, de a Várkert Irodalom Aposztróf-sorozata is élő beszélgetésekkel folytatódik. Az Irodalmi szerelmek nyolcadik ré­szében, a Nyugat köréhez tartozó Kaffka Margit és Lesznai Anna kerül a középpontba, akikről Juhász Anna beszélget Nagy-Kálózy Eszter és Lovas Rozi színésznőkkel, illetve Menyhért Anna és Szécsi Noémi írókkal.

A június 11. és július 11. között zajló, részben magyar rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit az Öntőház udvar óriás­kivetítőjén is figyelemmel lehet kísérni, majd ehhez kapcsolódóan július 13-án tartják az ENEMVÉ – Nagy Magyar Versek sorozat rendhagyó estjét, amelynek házasszonya Ugron Zsolna, aki ezúttal klasszikus és kortárs költők, írók focis történeteit eleveníti fel Dobos Evelin színművész és például Ember Márk, a Puskás, a musical egyik főszereplője segítségével.

Kéthetente szerdánként ismét jelentkezik majd a VárKERT Mozi, amelynek vetítései előtt az aktuális filmhez kapcsolódó alkotóval lesz beszélgetés. Június 30-án az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásait vetítik, ezt követi július 14-én Lakos Nóra Hab című vígjátéka, végül július 28-án a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Anim közösségének válogatott animációs filmjei szerepelnek a programban.

Kapcsolódó írásaink

Alfons Mucha magyar tanítványa

ĀIdőutazás szabadtéren: Faragó Géza plakátjainak kiállítása a Várkert Bazár teraszán a 20. század elejére röpít vissza, a művészien megkomponált és festett reklámok korába