Kultúra

Kezdődik az I. Rimay költészeti találkozó

A díszvendég Herta Müller

Ma este hat órakor a sárospataki Rákóczi-várban rendezett ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál, amelyre tizenhét országból harminc alkotót várnak.

A Rimay János Alapítvány elnöke, Papp Ferenc, Balázs F. Attila fesztiváligazgató és Somorjai Lehel zenei rendező szervezte programsorozat fővédnöke Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A rendezvény díszvendége a bánsági születésű, irodalmi Nobel-díjas írónő, Herta Müller, akivel holnap délután két órakor a Miskolci Egyetemen találkozhatunk. Szintén holnap rendeznek konferenciát Sárospatakon a versfordításról, amelyet felolvasások követnek két napon át Szerencsen, Kisvárdán, Királyhelmecen, Szatmárnémetiben, Tokajban, Sátoraljaújhelyen és Beregszászon.

A találkozó szombaton szabadtéri fesztivállal és díjátadóval zárul Sárospatakon. A résztvevők közt van mások mellett a kolumbiai Fernando Rendon, a világ legjelentősebb, medellini költészeti fesztiváljának alapító-igazgatója, az olasz Laura Garavaglia, az amerikai Bill Wolak és a német Christian W. Schenk. Hazánkat képviseli például Vári Fábián László, Döbrentei Kornél, Serfőző Simon és Finta Éva.

Amint a szervezők elmondták, a fesztivál küldetése a kulturális csere fejlesztése a Kárpát-medencében, Európában és a világ minden táján, ösztönözve a művészi kifejezésmódot, előmozdítva a nyelvek és kultúrák közötti párbeszédet.

Kapcsolódó írásaink

A kampó csöndje

ĀPilinszkyt éppen az tette költővé, hogy a gondolatait közölni akarta, el akarta juttatni olyan emberekhez, akik értik, és akiknek hasonló fájdalmaik vannak