Kultúra

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál ötnapos lesz

Szeptember 21-től Szegeden

Versenyen kívüli magyar és külföldi alko­tások bemutatásával idén ötnaposra bővül az operatőri munkát középpontba helyező Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet szeptemberben rendeznek meg Szegeden.

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál ötnapos lesz
Zsigmond Vilmos
Fotó: MH

A szervezők közleménye szerint a szemlére idén is több száz filmet neveztek, köztük afrikai, ázsiai, dél-amerikai és európai alkotásokat. Elsöprő mennyiségű kiváló mű érkezett, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy plusznapot iktatnak a programba, így valamennyi, arra érdemes rövid-, kísérleti és nagyjátékfilmet a nézők elé tudják tárni.

A szemle hazai filmes blokkjában az elmúlt pár év sikerei mellett premier előtti filmek is szerepelnek, többek közt a Krasznahorkai Balázs rendezte, Réder György által fotografált Hasadék vagy a Lőrincz Nándor–Nagy Bálint alkotópáros Legjobb tudomásom szerint című műve.

A fesztivál versenyprogramját szeptember 21-től követheti figyelemmel a közönség. Versenybe szállt két 2019-es világsiker is, a dél-koreai Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról. A hazai mezőnyt többek közt Felméri Cecília Spirál (operatőr: Réder György), valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című alkotások képviselik.

Kapcsolódó írásaink