Kultúra

Százegy évvel Trianon után

Mától látogatható a Kossuth téren a nemzetpolitikai államtitkárság kiállítása, amely százegy fotóban mutatja be, hogyan látjuk a világot magyar szemmel – Nyílt nap az Országházban

Megkezdődött tegnap a Margitszigeten a Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreografálta, Magyar hősök, csaták és szerelmek című emlékestjének bemutatójával a nemzeti összetartozás napjának idei ünnepe. Ma a fővárosban többek között az ingyenesen látogatható az Országházban a nemzetpolitikai államtitkárság Magyar szemmel című fotókiállítása, Sátoraljaújhelyen pedig a Rákóczi-tábor megnyitója várja az érdeklődőket.

Százegy évvel Trianon után
Tavaly, a centenáriumra készült el a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye az Alkotmány utcában
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nyílt napot tartanak ma az Országházban a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A látogatók 17 óráig ingyenesen járhatják be a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és tekinthetik meg a Szent Koronát. Az Országgyűlési Múzeum állandó tárlatai – A magyar törvényhozás ezer éve, az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, valamint a Kőtár – délutánig nyitva tartanak. Az Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki kiállítás előzetes regisztrációt követően 9–16 óra között látogatható.

A Parlamentben arra kéri az érdeklődőket, hogy érkezzenek időben, ugyanis a biztonsági átvizsgálás, a védettségi igazolványok ellenőrzése és a nagy érdeklődés miatt hosszabb sorbanállás várható, az épületben maszk viselése kötelező.

Az Alkotmány utcában a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyénél kültéri fotókiállítást tekinthetünk meg Magyar szemmel címmel, amelyet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitott meg.

„A válogatott százegy fotó bemutatja, hogy százegy évvel Trianon után, 2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében mi, magyarok honnan nézzük és hogyan látjuk a világot magyar szemmel” – hangsúlyozta tegnap az államtitkár a pályázat eredményhirdetésén. Mint ismert, az államtitkárság április 28-án hirdetett fotópályázatot a Kárpát-medencében, az anyaországban és a diaszpórában élő magyarság számára. A Rizsavi Tamás és Hegyi Benjámin fotográfusok, valamint Páczai Tamás fotóriporter alkotta zsűrinek több mint tízezer képből kellett kiválasztania a nyerteseket. A tárlat mától vasárnap estig, illetve online látható.

Gyújtsuk meg a magunk tüzét mi is!
Gyújtsuk meg a magunk tüzét mi is!
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kulturális programkínálatot népzene is gazdagítja: 17 órától Pál István Szalonna és Bandája húzza a talpalávalót a Kossuth téren az idén hatodik alkalommal megrendezett Tér–Zene elnevezésű, ingyenes szabadtéri koncertsorozat nyitányaként. 18 órától a Nemzeti Színházban a Wass Albert azonos című regényéből és korabeli dokumentumokból összeállított Tizenhárom almafa díszelőadása következik, amelyen ünnepi beszédet mond Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke (ezt az M5 kulturális csatorna élőben közvetíti).

Sátoraljaújhelyen ma nyitja meg kapuit a teljes egészében megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont. Az egész napos rendezvénysorozat előtt szimbolikusan, szalagátvágással megnyitják, majd megszentelik a Rákóczi-tábort Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével. A program részeként később felavatják és megkoszorúzzák a tavaly elhunyt Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnökének a központi téren felállított emléktábláját.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkársága a tavalyi siker után idén is meghirdette az Összetartozásunk Tüze kezdeményezést. Mint írták, a trianoni békeszerződés aláírásának 2020-as centenáriumán több mint hetven országból mintegy 6200 tűz gyújtását vállalták az önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek.

„Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés” – fogalmaztak közleményükben. Aki szeretné ma este, pontban 20.21-kor fellobbantani az összetartozás tüzét, regisztráljon a Gyujtsukmeg.ma honlapon.

A nemzeti összetartozás napja

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Kapcsolódó írásaink