Kultúra

Évfordulós programok Rippl-Rónai József emlékére

Százhatvan éve született

Rippl-Rónai József művészetét mutatja be május 22-én és május 27-én a festő születésének százhatvanadik évfordulójára emlékezve az újranyílt Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

A modern magyar festészet egyik legismertebb képviselője a francia posztimpresszionista Nabis-csoport tagja és a szecessziós törekvések egyik legfőbb magyarországi képviselője volt. Gazdag színvilágú, dekoratív művészete üde színfoltot jelent a magyar festészetben - emlékezik Rippl-Rónai József születésének évfordulójára a Magyar Nemzeti Galéria közleményében.

Az intézményben a látogatók személyesen is megcsodálhatják Rippl-Rónai műveit, a pünkösdi hosszú hétvégén pedig az MNG kiállításai hétfőn is látogathatók a járványvédelmi előírások betartásával. Online tárlatvezetéseket is rendeznek, amelyeken bemutatják a festő művészetét. A program résztvevői megtudhatják, hogyan jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb párizsi szalonokig, és hogy miként lett a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője. Bővebb tájékoztatás az intézmény honlapján olvasható.

Kapcsolódó írásaink

El Grecótól Csók Istvánig

ĀKarácsony a múzeumban címmel családi zsebkönyv jelent meg a Szépművészeti Múzeum gondozásában, amely az intézmény és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb ünnepi képeit mutatja be