Kultúra

Új magyar–lengyel zenei albumok

Tizennégy előadót több mint huszonötmillió forinttal támogat idén a Waclaw Felczak Alapítvány pályázata

Kihirdették a Waclaw Felczak Alapítvány zenei pályázatának nyerteseit. A szervezet idén tizennégy magyar–lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel alkotói együttműködésben megvalósuló zenei album kiadását segíti több mint huszonötmillió forinttal.

A Rosonczy-Kovács Mihály, Harcsa Veronika, Balázs János és Tóth Tibor alkotta szakmai zsűri prémium kategóriában nyolc, junior kategóriában hat pályázatot választott ki.

Támogatást nyert Szabó Balázs Bandája és a Dagadana formáció, a Cimbaliband és a Czeremszyna, a Vox Mirabilis Kamarakórus, Mateusz Smoczynski és Kiss Zoltán, Illé­nyi Katica és Darska Izabella, valamint Termes Rita, Oláh Kálmán és a Piotr Wojtasik Quintet, a Szilárd feat. Kasia, illetve Miius és Raf Skowronski.

Junior kategóriában kiválasztották ifjabb Balázs Elemért, a Varga Dániel Eastern European Quartettet, Emszt Andrást és Krzysztof Koszowskit, a Babra és a Megitza triót, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karát és a Varsói Chopin Zeneakadémia egykori tanítványait, valamint a Woodstock Barbie-t.

A Waclaw Felczak Alapítvány célja, hogy a magyar-lengyel barátságot és együttműködést segítse elő, kulturális eszközökkel is támogatva azt. A Felczak-lemezek sorozat magyar–lengyel együttműködésben vagy magyar–lengyel tematikával született albumokat ad közre hat műfajban, Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére és szakmai gondozásával. A sorozatot a Fonó Records indította útjára 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. 

Kapcsolódó írásaink