Kultúra

Középpontban a rekreáció

„A park csendesebb, létesítmények nélküli helyreállítása következik” – hangsúlyozta lapunknak Baán László a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a városligeti fejlesztések legújabb szakaszát bemutató sajtótájékoztatón.

Középpontban a rekreáció
Bemutatták a városligeti fejlesztések legújabb szakaszát
Fotó: MH/Katona László

„Most a felújításnak egy olyan szakasza érkezik, amely visszaidézi a Liget egykori szerkezetét, a park csendesebb, létesítmények nélküli helyreállítása következik” – emelte ki lapunk kérdésére Baán László, a Liget Budapest Projekt folytatását ismertető sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a parkfejlesztés következő ütemében helyreállítják a Liget egykori történeti bejáratát, a Rondót, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád a Műcsarnok és Múzeum Mélygarázs között, elbontják a parkot elcsúfító, leromlott állapotú egykori Főkert telephely épületét és visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a Ballon kilátó is.

Mint hozzátette, a Magyar Zene Háza körül ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben az egykori Hungexpo irodaházak által elfoglalt, a közönség elől kerítéssel elzárt terület, ahol a park eredeti terveit megidéző nagy, tojásdad formájú zöldfelületi egységeket alakítanak ki. A tervezett területen kap helyet a Zenei élménykert is. Baán László úgy fogalmazott, nem éri zöldfelület-veszteség a Városligetet, sőt, az átfogó kert- és tájépítészeti programnak köszönhetően 2022 tavaszáig csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg és kétszáz lombos fát is elültetnek.

Objektum doboz

Lapunknak azt is elmondta, céljuk volt, hogy a Városligetben helyet kapjanak attraktív, a korábbiakhoz képest sokkal több látogatót vonzó létesítmények – a kutyás élményparkok, a Városligeti Sportcentrum, a megújult Vakok kertje, az új nagyjátszótér vagy a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert – ugyanis a hasonló nyugat-európai, angol vagy amerikai közparkok négyzetméterarányosan sokkal több ember zöldfelületi vagy sportolási, szabadidős kikapcsolódását szolgálják. „Ugyanakkor minden kritikával ellentétben a Városligetnek maradnak csendes, parkos, sétára való részei, ahol nem lesz semmilyen létesítmény” – hangsúlyozta lapunknak, hozzátéve, hogy aki eddig bármilyen okból szerette is a Ligetet, akár a gyermekével jött játszóterezni, vagy kutyát sétáltatott, vagy csak csendességre vágyott, meg fogja találni a maga helyét.

Bemutatták a városligeti fejlesztések legújabb szakaszát
Bemutatták a városligeti fejlesztések legújabb szakaszát
Fotó: MH/Katona László

A sajtótájékoztatón Gyorgyevics Benedek, a megvalósításért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy 2017 óta folyamatosak az átadások, a projekt során eddig százötvenezer négyzetméter zöldfelület újult meg, hetvenkétezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, és már elültettek mintegy ötszáz lombos fát, illetve több mint hetvenezer cserjét.

Szloszjár György, a Városliget tájépítészeti megújításának terveit megalkotó Garten Studio vezetője arról beszélt, a munkálatok során igyekszenek egyrészt megőrizni, másrészt visszaállítani a park eredeti, Heinrich Nebbien által megálmodott szerkezetét. Ezért – mint elmondta – az Ajtósi Dürer sor felőli részbe koncentrálták a nagyobb forgalmat vonzó parkfejlesztéseket, a Liget középső harmadában pedig a rekreáció lesz az elsődleges.

Mint ismertette, a következő hónapok folyamán növényzetében, zöldfelületeiben is bővül a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval, amelynek visszaállítása érdekében az újabb szakaszon szűkítendő Olof Palme sétány is felveszi majd a Rondó körívének vonalát. A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti, újabb szakasz létrehozásával teljes hosszában hangulatos sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér egy része, kényelmes utcabútorokkal és esti világítással. Szabadon bejárható parkosított terület lesz a Néprajzi Múzeum új épületének teteje is. A parkfelújítás mostani szakaszában eltűnik a Ligetből az egyik utolsó leromlott állapotú épület is: a Főkert egykori telephelyét teljesen elbontják, a helyét pedig parkosítják, ezzel csaknem ezerötszáz négyzetméter új zöldfelületet kapnak a parkhasználók. A tájépítész arról is beszélt, a tervek szerint újraélesztik a történelmi hagyománnyal bíró hőlégballon-kilátót, amely a Nebbien által eredetileg is kilátópontnak tervezett Mimóza-dombon, a Hermina út közelében kap helyet.

Az eseményen Baán László miniszteri biztos lapunknak még arról is beszámolt, a Néprajzi Múzeum és a CNN-nél a 2021-ben legjobban várt épületek listájára felkerült Magyar Zene Háza munkálatai nagyon jól haladnak, és az átadási hatáirdők tarhatóak. Mint kiemelte, előbbi jövő tavasszal, utóbbi idén év végére készül el: a Magyar Zene Házában rövidesen elkezdődik a térszint alatti terekben a kiállítások építése is. „Nem egyszerűen egy házat adunk majd át, hanem egy zenei programokkal, kiállításokkal teli intézményt, ami már az átadás másnapjától várja a látogatókat” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink