Kultúra

Petőfi, a rocksztár

A költő születésének bicentenáriumát átfogó programmal készíti elő és ünnepli az MTVA, hogy az emlékév az egész nemzet ünnepe legyen

„A Petőfiség vagánysággal ötvözött sziklaszilárd magyar identitás és szellemi szabadságvágy” – emelte ki Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV új csatornaigazgatója az MTVA és a Petőfi Irodalmi Múzeum pénteki sajtótájékoztatóján. Az A38 Hajón tartott eseményen a költő születésének bicentenáriumát előkészítő programot is ismertették.

Petőfi, a rocksztár
„A Petőfiség vagánysággal ötvözött sziklaszilárd magyar identitás és szellemi szabadságvágy” – emelte ki Béli Ádám
Fotó: MH

„Példeképekre szükségünk van ebben az értékvesztett világban, a 2022-2023-as Petőfi-emlékév pedig alkalmat ad arra, hogy jobban megismerjük a költőt” – hangsúlyozta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Petőfi Irodalmi Múzeum pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a Petőfi-projektet ismertették. Mint Dobos hangsúlyozta, a program célja elsősorban az, hogy a bicentenárium az egész magyar nemzet ünnepe legyen, bevonva a Kárpát-medence lakosságát is. Dobos elmondta, a projekt keretében átalakításokra is szükség van ahhoz, hogy a Petőfi Rádió kulturális adó legyen, még több magyar zenével. Azt is hozzátette, a projektnek, ugyanúgy, ahogy az M2 Petőfi TV-nek, az A38 Hajó ad majd otthont.

Demeter Szilárd a kortárs magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásért felelős miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a bicentenárium kapcsán nemcsak a zseni költőről, hanem koráról is megemlékeznek majd, hiszen a reformkor nagyon izgalmas korszak.

„Az az időszak, amikor megszületett a modern magyar nemzet minden konfliktusosságával együtt, amikor létrejöttek az anyanyelvi kultúrára épülő intézmények. A hosszú 19. század azon szellemiségéhez szeretnénk visszanyúlni, amely segített megmaradni a vérzivataros 20. században is” – hangsúlyozta Demeter. A PIM főigazgatója azt is kiemelte, Petőfi a „márka arca”, jó szimbóluma a korszaknak. Egyúttal azt is megjegyezte, az MTVA és a múzeum közös projektjének lényege, hogy a kultúrát a maga teljességében tudják megmutatni, kiszabadulva a rát rendszerű logikából.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy április 1-jétől Béli Ádám, az M5 műsorvezetője lesz a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV  új csatornaigazgatója, akinek feladata összefogni az emlékév előkészítését célzó projekteket, illetve majd a bicentenáriumi programok lebonyolítása is. Béli úgy fogalmazott: Petőfi az első magyar a horizonton, aki bizonyította, hogy a rock'n'roll nem tánc, és huszonhat évesen máig ható életművet hagyott ránk. Mint mondta: kitörölhetetlen a történelmi és kulturális emlékezetünkből.

„A Petőfiség vagánysággal ötvözött sziklaszilárd magyar identitás és szellemi szabadságvágy” – hangsúlyozta.

Az új csatornaigazgató arra is felhívta a figyelmet, a jövőt mindig a mostban alapozzák meg, az átalakuló csatornával pedig erre szeretnének fórumot biztosítani. „A Petőfi Irodalmi Múzeum koordinálásával létrehozott kulturális tartalmat szeretnénk hallhatóvá és láthatóvá tenni, hogy eljusson a fiatalokhoz, és alakítsa szellemi, illetve lelki világukat. Ebben óriási felelősségünk van” – emelte ki Béli. Még azt is hozzátette, a projekt keretein belül infrastrukturális változásokra, fejlesztésekre is sor kerül: „vízre száll” mindkét csatorna, és fizikailag is „egy hajóban eveznek” majd. Mint elmondta, az A38 hajó technikai felkészültsége, környezete igazi 21. századi multimédiás lehetőségeket biztosít a csatornáknak.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részéről Galambos István program főigazgató elmondta, az MTVA minden lehetséges módon és platformon igyekszik támogatni ezt a kiemelten fontos kezdeményezést, amelyhez biztosítja az erőforrásokat is. Ugyanis a projekt alkalmas lehet arra, hogy az eddigieknél jobban megszólítsa a fiatal korosztályt. 

Kapcsolódó írásaink