Kultúra

Elhunyt Vass Gábor színész

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően 64 éves korában elhunyt Vass Gábor színművész – osztotta meg a gyászhírt a Szinkronjunkie blog Facebook-oldal. A Retro Rádió szerint a jellegzetes hangú színész halálát koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség okozta. 

Elhunyt Vass Gábor színész
64 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegséget követően elhunyt Vass Gábor
Fotó: Facebook/Szinkronjunkie blog

Gyermekkorát Egerben töltötte, itt folytatta alap- és középfokú tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán legutolsó osztályának növendékeként.

Diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött. 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően tíz évig volt a Madách Színház tagja, ezután szabadúszó lett.

Objektum doboz

Németh László Galilei című drámájának Ruszt József rendezte veszprémi előadásában a 2000-es évek elején a főszerepet alakította, akkor játszotta el szintén Veszprémben Tevje szerepét is a Hegedűs a háztetőn című darabban. Korcsmáros György győri Egerek és emberek-rendezésében Lennie-t alakította.


Sean Connery is az ő hangján szólalt meg

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták, több rádiónak és televíziós csatornának is ő volt a hangja. 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2016-tól pedig a Retro Rádió hangja volt.

Több alkalommal szinkronizálta Sean Connery-t, köztük a James Bond-filmekben. Clark Gable magyar hangja volt az Elfújta a szél című alkotásban. Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is megszólaltatta magyarul, valamint az első Die Hardban Bruce Willis szinkronhangja volt. A kis hableány című Disney-filmben Sebastiannak kölcsönözte hangját.

Objektum doboz