Kultúra

Több mint ötven alkotót díjazott a zsűri

A Müpa tizenötödik jubileumi zeneműpályázatán, amelyet tizennégy zenei kategóriában hirdettek meg tizennyolc év feletti, magukat magyarnak valló résztvevők számára, negyvennyolc zeneszerző és alkotótársaik ötvennégy pályaművét díjazta a zsűri.

Több mint ötven alkotót díjazott a zsűri
Tizenötödik alkalommal hirdette meg zeneműpályázatát a Müpa
Fotó: MH

A pályázati időszak öt hónapja alatt 258 pályaművet küldtek be az alkotók a részint egy-, részint kétfordulós versengésbe.

Eötvös Péter zeneszerző, a mértékadó zenei szakemberekből álló szakmai grémium tagja elmondta, hogy a zeneszerzői versenyek nemzetközi történetében is egyedülálló, hogy tizennégy kategóriában írjanak ki pályázatot.

A számos kategória adta alkotói szabadság mellett a világhírű komponista azt emelte ki, hogy a versenyzők számára további segítséget jelenthetett, hogy az előzetes beadási fordulóknak köszönhetően az alkotók javaslatokat kaphattak a zsűritől folyamatban lévő munkájukkal kapcsolatban, így az előzetes értékelés hozzájárult ahhoz, hogy értékesebb művek szülessenek.

A Müpa a verseny lezárulását követően honlapján kiírta a zsűritagok nevét, a díjazott alkotók nevét és díjnyertes műveik címét. A Müpa tervei között szerepel számos most díjat nyert alkotás bemutatása.

Közép-Európa vezető kulturális intézményeként a Müpa feladata inspirációt nyújtani és példát mutatni a régióban – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a pályázat szakmai testületének tagja.

– Ez hatalmas felelősség és lehetőség: nem csupán a Müpa Zeneműpályázat eredményeit tartjuk jelentősnek, hanem azt is, hogy a hazai művészeti élet legkiválóbbjai fogadták el felkérésünket, hogy a szakmai grémium tagjaként vegyenek részt a pályázat értékelési folyamatában. Fontos célunk, hogy a közönség gyakrabban hallhasson kortárs magyar zenét, és a Müpa Zeneműpályázatának legjobb művei a koncertélet részévé váljanak.

A pályázat díjátadó eseményét a Müpa a járványügyi korlátozások miatt várhatóan 2021-ben rendezi meg, ennek részleteiről az intézmény később ad tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink

Előremutató és felemelő

ĀSolymosi-Tari Emőke Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész: Beethoven szétfeszítette a klasszikus műfaji-formai kereteket, átlépett a szabályokon – Zárul az emlékév