Kultúra

Aukció Munkácsy és Gulácsy jegyében

Festők és gyűjtők Aba-Nováktól Bak Imréig, Pados Gábortól Latabár Kálmánig– Csúcsok között címmel nyílt a Kieselbach Galéria és az acb Galéria közös kiállítása

A járvány miatt formabontó módon rendezi meg karácsonyi aukcióját a Kieselbach Galéria, most az acb Galériával közösen. A Csúcsok között című kiállítás a korlátozások közepette is szabadon látogatható, de limitálják a térben tartózkodók számát. A tárlaton olyan festők műveit találjuk az eladásra kínáltak között, mint Gulácsy Lajos és Munkácsy Mihály.

Aukció Munkácsy és Gulácsy jegyében
A századfordulós képek piaca eddig is jó volt, de most a kortárs is berobbanhat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A többi között Munkácsy Mihály egy színvázlata is szerepel azon a kiállításon, amelyet a Kieselbach Galéria karácsonyi aukciójához kapcsolódóan rendeztek. A mű a híres trilógiához, az Ecce homohoz készült, és kikiáltási ára 290 millió forint, ami az 1958-as vételárának éppen az 5272-szerese, hívta fel a figyelmet a rendhagyó aukció sajtóbejárásán a galéria tulajdonosa, Kieselbach Tamás.

Kitért arra is, hogy az 1895 körül készült festményt az említett évben Latabár Kálmán a színész és konferanszié vásárolta meg újsághirdetés alapján 55 ezer forintért. Latabárnak amúgy hét-nyolc Munkácsy-festménye is volt, közülük az egyiket a Gundelben lehet most megtalálni. Mindenesetre ez a Munkácsy-mű a legnagyobb (166,5 x 219 cm), ami magántulajdonban van jelenleg. A kép a festő párizsi palotájának árverezésekor került Magyarországra, végül a Philips hazai cégvezetője birtokolta. Az Ecce homo leütési ára jócskán meg fogja haladni a hazai rekordot, a 240 milliós Csontváry-festményt.

A rendhagyó aukció talán a leg­gyönyörűbb, szívet melengető szépségű darabja Gulácsy Lajos Nő rózsá­val című, 1904-ben Firenzében festett műve. A nőket mindvégig idealizáló, majd életét a Lipótmezőn befejező festő az örök nő szimbólumát festette meg úgy, hogy talán nem is volt modellje, s arra pénze sem. Kieselbach Tamás ebben az esetben nem kívánt mondani kikiáltási árat, csak jelezte, hogy Gulácsy műveiért eddig 100 és 210 millió közötti összegeket fizettek ki. Azt sem akarta elárulni, hogy ki akar megválni ettől a kincstől, de szerinte minden műtárgy megmozdul egyszer. Ennek oka pedig lehet csődhelyzet, betegség vagy haláleset, de az is, hogy a tulajdonos érdeklődése más irányba fordul. Kieselbach azt is elmondta, hogy a képet még a „földön járó” Gulácsi festette, azért is olyan értékes. (A művész a Nagy Háború kirobbanásának hírére kapott idegösszeroppanást, 1919-től pedig 13 esztendeig, a haláláig elmegyógyintézetek lakója volt.)

A már a galéria bejáratából megpillantható, a kétezres évek elejéig lappangó mű valóban megállítja az embert. A légiessége, szépsége, érzékisége és finomsága mellett időtlenséget is mutat, a festő ezt a színhasználattal is próbálta hangsúlyozni. A 68 x 44 centiméteres mű méreteiben szinte eltörpül a kiállítás egyéb vásznai mellett, de kvalitásaiban messze vezeti az aukciót. Amelynek „klasszikus” szekciójában olyan művek vannak, mint Aba-Novák Vilmos 1930-ban festett, Cefalu kikötőjét ábrázoló nagyméretű festménye, amely kilencven esztendeig egyetlen család tulajdonában volt.

A sajtóbejáráson Pados Gábor, a kortárs művészetet tartalmazó Irokéz gyűjtemény és azt forgalmazó acb Galéria tulajdonosa elmondta, hogy műtárgyaik hetven százaléka külföldi tulajdonba kerül, amit helytelenít. Ugyanakkor azt is látja, hogy robbanás előtt áll a II. világháború utáni magyar művek piaca is. Pados az általa válogatott és most kiállított munkák közül Bak Imre Zöld című 1969-ben festett művét emelte ki, amelynek más színekkel festett testvérdarabja mostanában kelt el rekord összegért Varsóban. A sajtóesemény vendége volt Ladik Katalin, akinek egy 1978-ban készült fotóperformanszát láthatjuk a tárlaton. A művésznő üveglappal deformált arcával szeretné azt a küzdelmet is megmutatni, amelynek során el lehet jutni a szépségig.

Az értékesítéssel egybekötött kiállítás 2021 januárjának végéig tart nyitva.

Kapcsolódó írásaink