Kultúra

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a Műcsarnok

A Műcsarnok fennállásának százhuszonötödik évfordulóján visszatekint az elmúlt években megvalósult kiállítási és társművészeti  programjaira. A múzeum munkatársai az elmúlt hét évben százötven kiállítást rendeztek.

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a Műcsarnok
Az elmúlt hét évben százötven kiállítást rendeztek a Műcsarnokban
Fotó: MH

A Műcsarnok Nemzeti Szalon sorozatában az építészet, a képzőművészet, a fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, valamint a népművészet egymást erősítő sorozatokban követi egymást, évenként és szezononként, olyan alkotók műveit bemutatva, mint Nicolas Schöffer, Sebastião Salgado, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor, Steve McCurry, Milorad Krstić, Böröcz Andás, Csáji Attila, Jankovics Marcell, Keleti Éva.

Frissen néven indult az „egy terem – egy művész – egy kurátor" típusú kiállítás a Műcsarnokban, amelyet idén már negyedszer rendeztek meg, és tíz alkotónak adott lehetőséget az önálló kiállítás bemutatására.

A Budapest Fotófesztivál nyitókiállításai – többek között: Alex Webb: The Suffering of Light / A fény szenvedése; Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich: Tisztelet a kamera mestereinek; David Lynch: Small Stories / Kis történetek; Paolo VENTURA: Velencei történet | Automaton – az utóbbi három évben otthonra találtak a Műcsarnok falai között.

A harmincöt év alatti, Derkovits-ösztöndíjas művészek, valamint a Barabás Miklós Céh fiataljai, a Kassai Műegyetem Design szakának hallgatói is kiállítanak, a gimnáziumi pedagógusok workshopjai és a kétszáznegyven éves Kisképző anyagai is láthatók a falakon.

Az ünnepi tárlategyüttes, amelynek kurátora Kondor-Szilágyi Mária, a járványügyi korlátozások feloldása után élőben is megtekinthető 2021. június 27-ig.