Kultúra

Megjelent Schmidt Mária Országból hazát – 30 éve szabadon című új könyve

Megjelent Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Országból hazát – 30 éve szabadon című kötete.

Megjelent Schmidt Mária Országból hazát – 30 éve szabadon című új könyve
Schmidt Mária új kötetében Magyarország elmúlt három évtizedét teszi mérlegre
Fotó: MH

Nyugtalanító jelenséggel kell szembenéznünk. A Nyugat nem érti a kommunizmus szorításából magukat több mint harminc éve kiszabadító országoknak a szuverenitásért és a szellemi önállóságért folytatott küzdelmét, az egykori Vasfüggöny mögötti népek pedig értetlenül állnak a Nyugat érzéketlensége és az általa képviselt, magának kizárólagosságot követelő neomarxista történelemszemlélet előtt.

Schmidt Mária új kötetének címlapja
Schmidt Mária új kötetének borítója
Fotó: Terror Háza Múzeum

Schmidt Mária ebben a könyvében fejezetről fejezetre teszi mérlegre az elmúlt három évtizedet. Olvasva egymásra épülő, elemző és értelmező esszéit, hamar kibontakoznak azok a törésvonalak, amelyek ezeket a nyugtalanító jelenségeket okozzák. Érdemes leszögeznünk: ez a könyv csak itt, Közép-Európában születhetett meg. 2020-ban ez a régió a világ legszabadabb térsége, ahol a múlt századi totális eszmerendszerek tapasztalatával, valamint a nemzeti függetlenségért, a hazáért vívott szabadságharcok hatalmas örökségével felvértezve lehet felvenni a küzdelmet a Nyugat által képviselt és a diktatúrákat jellemző egyneműsítő szándékkal.

A kötet kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában és hamarosan a nagyobb könyvesboltokban is elérhető lesz.

Kapcsolódó írásaink

Az én november negyedikém

ĀCsepp a történelemben. A már közhellyé vált kifejezést hallva, lelki szemeim előtt egy lehajtható tetejű Skoda jelenik meg, ahogy az országúton szlalomozik a mindenhonnan feléje zúduló harckocsik között